fbpx

Autoritățile din Ucraina informează că o nouă unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost avariată de bombardamente

 Autoritățile din Ucraina informează că o nouă unitate de cercetare nucleară din Harkov a fost avariată de bombardamente
Susține Ecopresa, distribuie!

Ucraina a informat astăzi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) că o instalaţie de cercetare nucleară care produce radioizotopi pentru aplicaţii medicale şi industriale a fost avariată de bombardamente în oraşul Harkov, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi. Autoritatea naţională de reglementare în domeniul nuclear a declarat că incidentul nu a provocat nicio creştere a nivelului de radiaţii la sit.

Instalaţia din nord-estul Ucrainei este folosită pentru cercetare, dezvoltare şi producţia de radioizotopi. Deoarece materialul nuclear din instalaţie este întotdeauna subcritic, iar inventarul de material radioactiv este foarte redus, evaluarea AIEA a confirmat faptul că daunele care i-au fost raportate nu ar fi avut consecinţe, a declarat directorul general, scrie Mediafax.

Cu toate acestea, incidentul de duminică a evidenţiat încă o dată riscurile cu care se confruntă instalaţiile nucleare din Ucraina în timpul conflictului armat, adăugând urgenţă unei iniţiative a AIEA care vizează asigurarea securităţii şi siguranţei nucleare în această ţară.

“Am avut deja mai multe episoade care au compromis siguranţa în siturile nucleare din Ucraina”, a declarat directorul general Grossi.

Într-o altă evoluţie îngrijorătoare, autoritatea de reglementare ucraineană a informat astăzi AIEA că, în prezent, nu este posibilă livrarea de piese de schimb la centrala nucleară Zaporizhzhya, la o zi după ce ţara a declarat că managementul centralei se află acum sub ordinele comandantului forţelor ruseşti care controlează situl.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Cristina Straton