fbpx

Amenzi de până la 50 mii de lei și privarea agenților economici de ajutorul de stat. Deputații PAS propun pedepse mai dure pentru provocarea incendiilor de vegetație

Susține Ecopresa, distribuie!

Amenzi de până la 50 de mii de lei și privarea de ajutor de stat a agenților economici. Trei deputați PAS au prezentat un proiect de lege prin care propun înăsprirea pedepselor pentru cei care se fac vinovați de provocarea incendiilor de vegetație.

Astfel, deputații propun creșterea amenzilor până la 50 de mii de lei pentru incendierea intenționată a terenurilor, pășunilor, pădurilor ș.a. pentru persoanele juridice și până la 10 mii pentru persoanele fizice. „În cazul agenților economici, care provoacă intenționat incendii pe terenurile agricole, o să propunem privarea de dreptul de a desfășura activitatea pe o perioadă între 6 luni și un an. Efectiv suspendarea activității pentru că niciun caz nu este justificat această practică să fie încurajată și tolerată pe viitor”, afirmă deputatul Alaiba.

Tot el a menționat că se vor interveni și cu numite măsuri legale ca agenți economici vinovați să nu poată accesa fonduri publice de la stat. „Statul nu trebuie să tolereze și să susțină financiar din resursele sale limitate agenți economici care deliberat provoacă incendieri pe sute și mii de hectare din proprietatea lor. Discutăm și despre posibilitatea arestului contravențional”, a mai precizat Alaiba.

Deputații au menționat că inițiativa legislativă este gata și urmează să fie înregistrată în Parlament în zilele următoare.

Aceștia, cu referire la datele Ministerului Afacerilor Interne, au declarat că de la începutul anului, în R. Moldova au fost înregistrate
4700 de incendii de vegetație, față de 313 incendii înregistrate anul trecut în aceeași perioadă. Suprafața afectată este de aproape 30 de mii de hectare, iar șase milioane de lei au fost cheltuite pentru gestionarea acestei crize.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!