fbpx

Agricultură conservativă pe câmpurile de la Hâncești

 Agricultură conservativă pe câmpurile de la Hâncești

Fermieri interesați de agricultura conservativă – Gospodăria Țărănească „Moroz Alla” din Sărata Galbenă, raionul Hîncești, Foto credit: MAC-P

Susține Ecopresa, distribuie!

Gospodăria Țărănească „Moroz Alla” din Sărata Galbenă, raionul Hîncești, a fost gazda celei de-a 4-a ediții a seminarului științifico-practic dedicat promovării practicilor de management durabil al terenurilor și a tehnologiilor folosite în sistemul de agricultură conservativă. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova, participanții având posibilitatea de a vedea rezultatele semănatului direct în baza culturilor cerealiere. De asemenea, au fost oferite informații despre practicile de agricultură conservativă și utilajele agricole moderne.

La eveniment au participat circa 50 de persoane, producători agricoli din sud-vestul R. Moldova, furnizori de tehnică agricolă și reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale.

Pe parcursul seminarului, desfășurat în câmp deschis, Sergiu Gavrilaș, profesor universitar, consultant al proiectului MAC-P, a oferit informații privind specificul  tehnologiei de cultivare a grâului de toamnă în cadrul sistemului conservativ de agricultură (semănat direct). Experul a venit cu soluții pentru problemele cu care se confruntă producătorii în procesele de recoltare, asolament, fertilizare și semănat în acest tip de agricultură.

La fel, în cadrul seminarului, specialiști în domeniul tehnicii agricole au făcut o prezentare a modului de folosire a utilajelor necesare pentru practicarea agriculturii conservative. Au fost testate în câmp tocatorul de tip MaxiCut Dalbo și un model de semănătoare performantă NO-TILL.

Până în prezent, Proiectul MAC-P a desfășurat seminare științifico-practice pe câmpurile din s.Plop, r.Dondușeni, la gospodăria lui Ion Panfil, în raionul Fălești, pe terenurile cultivate de fermierul Nikolai Kiktenko, precum și pe câmpurile din raionul Anenii Noi, la gospodăria lui Mihai Cerguță .

În luna octombrie este planificată cea de-a 5-a ediție a seminarelor științifico-practice organizate de MAC-P. Detaliile cu privire la data și locația unde se va desfășura evenimentul vor fi distribuite prin intermediul direcțiilor agricole raionale, precum și prin intermediul mass-media.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

1 Comment

Comments are closed.