fbpx

O soluție salvatoare – iazuri de captare a apei de ploaie

 O soluție salvatoare – iazuri de captare a apei de ploaie

Bazin de acumulare a apei de ploaie. Foto: Ecopresa.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Nicolai Kiktenko, administratorul SRL-ului „Gospodarul Rediu” din localitatea Rediul de Sus (raionul Făleşti), este autorul unei investiţii inovative pentru regiunea în care activează: trei iazuri antierozionale de captare a apei pluviale cu suprafaţa mai mică de 1 ha.

Întreprinderea „Gospodarul Rediu” activează din 1988, fiind, de altfel, prima gospodărie agricolă individuală din Moldova. Ulterior, întreprinderea a fost reorganizată în SRL. De atunci, „Gospodarul Rediu” a crescut și s-a extins, exact ca în vorba proverbului: „crește într-un an cât alţii în zece”. Astfel, terenul de pământ prelucrat de „Gospodarul Rediu” este de 320 ha, dintre care 300 ha sunt arendate, iar 20 ha reprezintă pământ propriu.

SRL-ul se laudă cu o plantaţie de ginseng care atrage ca un magnet vizitatori autohtoni și străini, iar restul terenurilor sunt folosite pentru producerea de material săditor de nuc. Are 83 soiuri și forme: Argesan, Jupănești, Germisara, Ghiocu, Fălești, Recea, Pescianschii, Tihomirovschii, Codrene, Costiujeni, Chișinău, Cazacu, Călărași, F-15, Danileevschii, Ovată, B-1, Bortco, Plin, F-Oleinic, Bejănari – sunt doar câteva din ele. Cei interesaţi de procurarea materialului săditor sunt întâmpinaţi cu multă căldură de către administratorul întreprinderii, Nicolai Kiktenko, care le oferă servicii de consultare și le recomandă fie puieţi de nuc altoiţi, fie puieţi de nuc în container.

Domnul Kiktenko este și cel care se ocupă personal de toate activităţile menite să îmbunătăţească activitatea întreprinderii. De câţiva ani încoace, domnul Kiktenko a început să folosească practici prietenoase mediului în agricultură, devenind unul dintre beneficiarii Programului de granturi post-investiţionale „Managementul durabil al terenurilor”.

Închiriind mici bazine de apă, Nicolai Kiktenko a decis să le transforme în iazuri de captare a apei pluviale cu suprafaţa mai mică de 1 hectar, care să aibă și rol antierozional.

Pentru a le îmbunătăţi starea, toamna aceasta a excavat aproape 12 500 m3 de nămol sapropelic de pe fundul acestor iazuri, depozitându-l pentru a-l reutiliza în scopuri agricole. Astfel, fermierul aplică următorii pași: depozitează nămolul sapropelic (bogat în substanţe organice), oferindu-i timp să se descompună și abia apoi îl folosește pentru a recultiva terenurile. Pentru a consolida malurile iazurilor, a procurat recent o peliculă produsă în Olanda, numită geomembrană, pe care a achitat-o din bugetul personal și pe care a început deja s-o instaleze pe malurile iazurilor.

Toate aceste practici și achiziţii se înscriu în tiparul de agricultură ecologică, concept încă necunoscut pe deplin în Moldova, dar care, în opinia domnului Kiktenko, e singura cale de a crește potenţialul pământului fără a fura din sănătatea mediului înconjurător. Convins de beneficiile agriculturii ecologice, Kiktenko continuă să fie un fermier activ, participant la multe granturi și proiecte internaţionale destinate consolidării acestui domeniu încă nevalorificat. Acum a venit rândul proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), care are drept componentă linia de granturi nerambursabile post-investiţionale „Managementul durabil al terenurilor”, să se laude cu acest beneficiar model.

Întrucât proiectul promovează utilizarea practicilor inovative și sustenabile în agricultură, domnul Kiktenko a găsit contextul potrivit pentru a-și valorifica încă o idee de agricultură ecologică: consolidarea iazurilor antierozionale, destinate acumulării și utilizării apei pluviale și creării presiunii hidraulice.

Terenurile agricole pe care plantează material săditor de nuc au fost arendate pentru o perioadă de 25 ani, și același procedeu vrea să îl aplice și în cazul iazurilor. Om cu o energie remarcabilă, domnul Kiktenko găsește că exact aici este cel mai greoi pas: drumul lung și încâlcit al birocraţiei. „Ar fi bine ca statul să ne ajute, nu să pună beţe în roate agricultorilor, care sunt puţinii oameni din ţara asta care mai fac ceva. E timpul pentru ca guvernanţii noștri să-i susţină pe cei care muncesc”, își încheie gândul omul care iubește nucii.

Granturi post-investiționale pentru producătorii agricoli

Captarea apelor pluviale cu ajutorul iazurilor consolidate în vederea protecției anti-erozionale și maximizarea resurselor oferite de acestea (nămol sapropelic) este una din practicile Programului de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor”.  Programul este destinat producătorilor care aplică practici agricole prietenoase mediului. Linia de granturi este deschisă în cadrul proiectului MAC-P (Agricultura Competitivă în Moldova), finanțat din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilităţii Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!