fbpx

AIEA va monitoriza centralele nucleare Cernobîl şi Zaporojie

 AIEA va monitoriza centralele nucleare Cernobîl şi Zaporojie
Susține Ecopresa, distribuie!

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va crea misiuni de monitorizare online pentru centralele nucleare ucrainene de la Cernobîl şi Zaporojie, ocupate de Rusia, a anunţat şeful companiei nucleare ucrainene (Energoatom), Petro Kotin, informează Reuters și Agerpres.

Kotin a spus că AIEA ar trebui să-şi folosească influenţa pentru a se asigura că oficialităţile ruse din domeniul nuclear nu interferează în operaţiunea centralelor nucleare ocupate de forţele ruse care au invadat Ucraina începând din 24 februarie.

„AIEA poate influenţa acest lucru şi trebuie să o facă, iar această chestiune va fi discutată”, a adăugat şeful Energoatom. Acesta a avut miercuri o întrevedere cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, aflat în vizită în Ucraina.

Grossi a vizitat miercuri centrala nucleară de la Konstantinovka, din sudul Ucrainei, pentru a pune la punct acordarea de “asistenţă tehnică”, pe fondul temerilor privind un accident.

De la începutul ofensivei militare ruse, în urmă cu cinci săptămâni, Rafael Grossi a atenţionat în repetate rânduri asupra pericolelor pe care le presupune acest război, primul care are loc într-o ţară dotată cu un vast parc nuclear cu 15 reactoare în patru centrale active, precum şi cu mai multe depozite de deşeuri nucleare.

Centrala dezafectată de la Cernobîl a fost preluată de armata rusă pe 24 februarie, în prima zi a invaziei militare asupra Ucrainei. Duminică, AIEA a anunţat că situaţia securităţii la centralele nucleare din Ucraina a rămas neschimbată, după ce săptămâna trecută apreciase că incendiile forestiere din jurul centralei de la Cernobîl nu prezentau un risc radiologic major.

AIEA a încetat, din 9 martie, să mai primească date în direct de la Cernobîl şi recent şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu lipsa de rotaţie a personalului din 20 martie.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!