Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
Agenția de Mediu îndeamnă cetăţenii să renunţe la arderea anvelopelor în noaptea de Paşti
Arderea anvelopelor este interzisă în R. Moldova, totuși unii cetățeni în noaptea de Înviere au obiceiul de a le da fac. În acest context, Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să renunțe la această practică menționând că acțiunea duce la poluarea aerului, are un impact negativ enorm asupra sănătății populației cu efecte adverse severe.
Arderea anvelopelor este interzisă, iar conform prevederilor art. 149 al Codului Contravențional, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanţi ce au cauzat prejudicii, dacă această acțiune nu constituie infracțiune, se sancţionează cu amendă de la 1200 la 1800 lei aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 10,5 mii la 15 mii de lei aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.
La arderea anvelopelor în atmosferă sunt emanate zeci de substanţe chimice periculoase, cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen şi hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcţie de caracteristica şi direcţia vântului, aceste substanţe pot fi dispersate la distanţe mai mari de 160 de km.
Ca rezultat, acest fapt are efect grav asupra organismului uman, monoxidul de carbon afectând celulele creierului şi provocând hipoxie. De asemenea, hidrocarburile afectează sistemul nervos şi cel respirator, provocând bronşită, astm, intoxicări pulmonare, precum şi agravarea bolilor cronice ale tractului gastro-intestinal.
De asemenea, reprezetanții Agenției de Mediei cu referire la gradul de toxicitate a anvelopelor uzate spun că e bine să cunoaștem că anvelopele uzate conțin o serie de substante chimice cu potential energetic si ca sursă de materie prima secundară. E un produs chimic stabil cu o duritate la procesele de descompunere. Reieșind din acestea, gradul cel mai înalt de poluare se realizează mai mult în procesul de ardere. Incendiile alimentate de anvelope pot fi mai dificil de controlat și de stins. In plus, fumul conține substante chimice toxice si pulberi în suspensie care prezintă consecințe asupra sanatații umane, cum ar fi o înră utațire a condițiilor respiratorii existente.
Principalele forme de impact și risc pentru mediul și sănătatea publică determinate de deșeurile eliminate prin depozitare sunt:
– modificari de peisaj și disconfort vizual – practicile existente în gestionarea deşeurilor produc disconfort vizual și olfactiv (mirosuri neplăcute, fum, mizerie, peisaje inestetice și grav afectate;
– poluarea aerului;
– poluarea apelor de suprafață – în cazul eliminării necontrolate și ilegale a deșeurilor în apropierea râurilor (pe malul acestora);
– poluarea pânzei freatice – prin infiltrarea substanțelor dăunatoare, rezultate din reacțiile chimice ce au loc în depozitele necontrolate, mai ales la temperaturi ridicate;
– contaminarea solului, modificări ale fertilității solurilor și pe terenurile învecinate, în cazul depozitării necontrolate a deșeurilor.