fbpx

Aerul din Kiev – cel mai poluat din lume, după incendiile din apropierea Cernobîlului

 Aerul din Kiev – cel mai poluat din lume, după incendiile din apropierea Cernobîlului
Susține Ecopresa, distribuie!

Incendiile de pădure din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobâl  au dus la creșterea nivelulului de poluare în Kiev. Potrivit Reuters, vineri în Kiev s-a înregistrat cel mai  poluat aer din lume, astfel locuitorii au avut un motiv în plus de a sta în case, în afara coronavirusului.

Potrivit monitorului elvețian IQAir, Kievul a înregistrat cel mai înalt nivel de contaminare a aerului din marile orașe mondiale, depășind Hangzhou, Chongqing și Shanghai din China.

Totuși, ministerul Sănătății din Ucraina afirmă că nu a existat niciun risc nou de radiații din cauza incendiilor și poluării.

S-a format smog în Kiev și împrejurimile acestuia, dar acesta nu prezintă o amenințare chimică sau radiologică, fondul de radiații este în limite normale“, se arată într-un comunicat al instituției.

Cu toate acestea, cei aproximativ 3,7 milioane de locuitori ai orașului au fost îndemnați să rămână în case – unde majoritatea oricum se aflau din cauza restricțiilor destinate să combată coronavirusul – și să închidă ferestrele.

Acest fum poate provoca dureri de cap, tuse, dificultăți de respirație, iritare a ochilor, inflamații ale mucoasei nasului și laringelui, precum și o serie de boli și alergii”, a adăugat ministerul.

Incendiile în pădurile în jurul Cernobîlului au izbucnit la începutul lunii aprilie. Potrivit poliției, acestea au fost aprinse deliberat. Săptămâna trecută autoritățile au anunțat despre stingerea incendiului, însă flăcările au izbucnit din noi în seara zilei de joi, alimentate de vânturile puternice.

Vineri, serviciul de urgență din Ucraina a declarat că nu există niciun foc deschis în zona stației de la Cernobîl sau în regiunea vecină Zhymomyr, deși a existat unele focuri de iarbă uscată.

Uzina de la Chernobyl și orașul abandonat din apropiere Pripyat au devenit o atracție turistică, în special după difuzarea unui mini-serial de televiziune  despre accidentul din 1986 anul trecut.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!