fbpx

Există risc radiologic pentru Moldova, ca urmare a incendiului din apropiere de Cernobîl? Răspunde ANSP

 Există risc radiologic pentru Moldova, ca urmare a incendiului din apropiere de Cernobîl? Răspunde ANSP
Susține Ecopresa, distribuie!

Agenția Națională pentru Sănătate Publică susține că nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populaţiei Republicii Moldova, ca urmare a incendiului din zona de excludere a CNE de la Cernobîl. 

Potrivit agenției, din informaţiile pe care le deţine până în prezent, reţelele de monitorizare a radioactivităţii mediului din Ucraina dintr-un Sistem automatizat de monitorizare a radiațiilor (ARMS) nu au detectat creşteri ale nivelului radioactivităţii mediului peste fondul de radiaţii natural nici în Ucraina. Datele ARMS sunt disponibile în timp real.

„Corelând aceste informații cu măsurătorile realizate în Republica Moldova în perioada 04-20 aprilie 2020, constatăm că nu s-a produs o modificare a radioactivității mediului pe teritoriul Republicii Moldova, astfel că nu există o bază reală pentru motiv de îngrijorare a populației de pe teritoriul republicii”, se spune într-un comunicat al ANSP.

ANSP a mai precizat că monitorizează permanent nivelul radioactivităţii în zonele de trai ale populaţiei, zilnic fiind efectuate măsurătorile dozimetrice ale fondului gama-extern.

„Starea fondului radioactiv pe teritoriul Republicii Moldova, în perioada 4-20 aprilie 2020, a rămas stabilă. Valorile debitului dozei fondului-gama au variat în limitele 0,09-0,14 µSv/h (microSievert/oră). Valorile obţinute sunt situate în limitele specifice teritoriului republicii şi nu depăşesc nivelele admise conform „Normelor Fundamentale de Radioprotecţie” (NFRP-2000) 06.5.3.34 aprobate la 27.02.01”, se spune într-un comunicat al ANSP.

Potrivit autorităților din Ucraina, un incendiu a apărut în zona de excludere a CNE de la Cernobîl în data de 4 aprilie 2020, care s-a extins pe aproximativ 35 hectare. Imediat, autoritățile ucrainene au intensificat monitorizarea radioactivității în zona de excludere a CNE Cernobîl și în zonele unde populația a fost strămutată ca urmare a incendiului din aprilie 1986.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!