fbpx

Aerul condiționat: cum se curăță corect climatizorul, când ne putem descurca fără meșter și când nu

 Aerul condiționat: cum se curăță corect climatizorul, când ne putem descurca fără meșter și când nu

Foto: drdeco.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Un aparat de aer condiționat curățat și igienizat corect ne va asigura aer lipsit de impurități fără a ne pune în pericol sănătatea. În plus, un climatizor bine întreținut va funcționa mai mult timp fără a necesita reparații costisitoare. Cum se curăță un climatizor, cât de frecvent, ce putem face noi înșine și când este mai potrivit să apelăm la serviciile unui specialist – aflați din articol.

Climatizorul trebuie igienizat o dată pe an, dacă este utilizat doar vara

Climatizorul trebuie curățat cel puțin o dată pe sezon, dacă este folosit doar vara, sau cel puțin o dată la 6 luni, dacă funcționează anul împrejur, precizează pentru Ecopresa Sergiu, specialist din Chișinău în instalarea și deservirea sistemelor de aer condiționat.

Igienizarea trebuie să fie temeinică – cu dezinfectanți speciali și cu ajutorul vaporilor

Curățarea și igienizarea calitativă a climatizorului poate fi efectuată de specialiști calificați, care dispun de echipamente și substanțe speciale și cunosc cum să le utilizeze corect. Profesioniștii dispun de echipamente electrice care distrug cu vapori (aburi) mucegaiul și alte microorganisme, folosesc substanțe care împiedică dezvoltarea microbilor și bacteriilor.

Curățarea climatizorului începe cu diagnosticarea lui

Specialiștii curăță și dezinfectează unitatea din interior a climatizorului, după care și unitatea din exterior (în care se află motorul), desfundă sistemul și țeava prin care este evacuată apa rezultată din răcirea aerului.

1.   Meșterul începe curățarea climatizorului prin diagnosticarea lui: astfel se convinge că aparatul funcționează, că unitatea din interior și cea din exterior n-au nevoie de reparații.

2.   Climatizorul se deconectează de la priză. Sub el se montează o folie de protecție, pentru a nu contamina și a nu murdări suprafețele din casă în procesul igienizării.

3.   Se scot filtrele detașabile, carcasa, elementele difuzorului de aer pentru a fi spălate. Filtrele se spală o dată pe săptămână, dacă locuim într-o regiune cu mult praf sau, cel puțin, o dată în două săptămâni.

4.   Pe unitatea din interior a climatizorului se pulverizează substanțe care curăță și dezinfectează, previn dezvoltarea microorganismelor.

5.   Ulterior, se prelucrează cu ajutorul unui dispozitiv cu aburi.

6.   Se desfundă și se igienizează tubul prin care este evacuată în exterior apa rezultată din procesul de răcire a aerului. Se desfundă și se spală țeava de evacuare a apei, aflată în exteriorul casei, i se ajustează poziția, dacă este necesar. Avem grijă ca apa să nu se prelingă pe pragul vecinilor de mai jos sau pe balconul lor.

7.   Se curăță filtrele, carcasa unității din interior, nișa prin care este difuzat aerul. Carcasa și difuzorul de aer se prelucrează cu o soluție specială, cu ajutorul unei lavete. Pe filtre (le punem în chiuveta sau în cada din baie) se pulverizează un detergent special, se lasă să acționeze. După câteva minute, se spală cu apă, cu ajutorul unei perii moi.

8.   Toate componentele se montează la loc. Gata! Unitatea din interior este curată și dezinfectată.

9.   Acum se spală carcasa unității din exterior a climatizorului – cu soluție specială, sub un jet de apă.

10. La final, climatizorul este lăsat să funcționeze vreo 15 minute cu geamul deschis – în acest interval se vor evapora substanțele utilizate la curățare, nu este bine să rămână în aerul cu care respirăm în casă.

Ne descurcăm fără meșteri: spălăm filtrele detașabile și curățăm periodic carcasa unității din interior

Ce putem face noi înșine? Să spălăm simplu, cu apă, o dată pe săptămână sau măcar o dată în două săptămâni filtrele detașabile (din plastic). Pe ele se depune praf. Cum se scot acestea și cum se pun la loc se arată și în fișa tehnică a aparatului. Le spălăm sub un jet de apă rece, inclusiv cu ajutorul unei perii moi, pentru a nu le deteriora, explică meșterul Sergiu.

Dacă dorim neapărat să folosim un detergent, este recomandat un gel neagresiv și inofensiv pentru sănătatea umană. Le lăsăm să se zvânteze, iar când sunt uscate le montăm la loc, având grijă să intre corect în nișele lor, fără a le forța. Este ușor.

La fel, avem grijă să ștergem periodic cu o lavetă carcasa unității din interior, pe care de asemenea se depune praf.

Semne evidente că aparatul n-a fost curățat la timp

Cel mai clar semnal că aparatul de aer condiționat trebuia de mult igienizat și curățat este că din unitatea interioară începe să curgă apă.

Mirosul neplăcut pe care-l degajă climatizorul este un semnal de alarmă ce nu trebuie neglijat: ciupercile, microbii și bacteriile s-au înmulțit în aparat, iar aerul pe care-l dispersează este contaminat și periculos pentru sănătate.

Nu este nevoie să așteptăm semnalele critice: microorganismele nu se văd cu ochiul liber, dar se înmulțesc rapid, cauzându-le probleme mai ales celor predispuși la alergii și cu afecțiuni respiratorii cronice.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic