fbpx

A fost inaugurat târgul agricol „Satul Meu”. Producătorii autohtoni se vor aduna în fiecare weekend la „Moldexpo”

Susține Ecopresa, distribuie!

Agricultorii din întreaga țară vor putea participa, în fiecare weekend din lunile septembrie și octombrie, la un târg pentru produsele autohtone. Este vorba despre iarmarocul agricol „Satul Meu”, inaugurat sâmbătă de autoritățile statului. Târgul se va desfășura la Centrul expozițional „Moldexpo”.

Producătorii agricoli și cumpărătorii sunt așteptați în fiecare zi de weekend, în intervalul orelor 09.00 – 18:00, până pe data de 30 octombrie. Organizatorii vor pune la dispoziție aproximativ 200 de spații de comercializare atât la tarabă, cât și direct din microbuze. Micii producători vor putea să-și vândă produsele doar prezentând un certificat de proveniență.

Prezentă la eveniment, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că inițiativa vine să scurteze drumul dintre consumatori și producătorii locali, dar și să promoveze produsele agricole moldovenești.

Sezonul agricol actual a ridicat în fața agricultorilor multe probleme. Perioadele lungi de secetă s-au suprapus pe criza globală a resurselor energetice, iar războiul din regiune a creat situații imprevizibile. Toate aceste condiții au făcut dificil drumul de la sămânță la roadă. Îmi doresc ca producătorii să aibă vânzări bune, iar consumatorii să rămână satisfăcuți de alegere, calitate și prețul produsului local”, a continuat Natalia Gavrilița.

Târgul are drept obiectiv promovarea produselor autohtone, dezvoltarea relațiilor comerciale și susținerea producătorilor agricoli din țara noastră.

Și ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, prezent la deschiderea târgului, a declarat că proiectul a apărut din necesitatea de diversificare a canalelor de comercializare a producției. „Această formă tradițională de comercializare este frecvent întâlnită în toate țările și, respectiv, este valabilă și în Republica Moldova. Astfel, pentru producătorii autohtoni sunt create condiții de a vinde marfa direct consumatorilor finali, iar consumatorii pot procura producție autohtonă proaspătă la un preț de producător. În anii precedenți, piețele au fost limitate, inclusiv din cauza pandemiei și ne-am propus să reabilităm acest canal de comercializare a produselor, plus că este și o frumoasă tradiție în țara noastră, care trebuie susținută. Am oferit și unele facilități producătorilor împreună cu ANSA și Ministerul Agriculturii pentru ca toți consumatorii să poată cumpăra produse proaspete, la prețuri bune. De asemenea, împreună cu autoritățile locale, lucrăm la ajustarea cadrului normativ pentru a optimiza târgurile locale”, a spus oficialul.

Târgul agricol „Satul Meu” este organizat cu eforturile conjugate ale Ministerului Economiei și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Evenimentul de astăzi este un prim pas în procesul de consolidare a relațiilor comerciale dintre producătorul autohton și cumpărătorul din oraș. În continuare, împreună cu Guvernul, vom elabora programe ample în susținerea agricultorilor din Republica Moldova. Vom merge alături de micii producători, ca să-i ajutăm să-și dezvolte afacerile și să impulsionăm procesarea la scară mică. Apreciem și munca depusă de producătorii mari care au potențial să-și comercializeze marfa în unitățile comerciale din țară și de peste hotare, însă micii producători, având cantități mici, nu reușesc să-și vândă produsele în supermarketuri. Din acest motiv, vom elabora modificări legislative ce vor permite desfășurarea unor asemenea târguri și în alte orașe ale țării”, a comunicat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, la evenimentul de inaugurare a iarmarocului.

Autoritățile anunță că un târg similar va fi deschis în curând și în municipiul Bălți.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu