fbpx

FOTO/ Țin umbră și generează energie. Exemple de utilizare a panourilor solare pentru a obține energie și susține creșterea unor culturi agricole

 FOTO/ Țin umbră și generează energie. Exemple de utilizare a panourilor solare pentru a obține energie și susține creșterea unor culturi agricole
Susține Ecopresa, distribuie!

Pe terenurile cu destinație agricolă pot fi amplasate sisteme solare fotovoltaice fără a fi necesară schimbarea destinației suprafețelor. În acest context, ecopresa.md că prezintă două exemple care pot servi drept sursă de inspirație pentru agricultorii din Moldova. Este vorba despre valorificarea terenului atât pentru producerea de culturi agricole, cât și pentru obținerea de energie.

Primul exemplu vine din Turcia, unde fermierii utilizează panourile solare pentru obținerea energiei verzi, dar și ca sursă de umbră pentru sere. Potrivit Euronews Green, Turcia rurală este cunoscută pentru verile însorite și uscate, așa că, în timp ce serele îi ajută pe fermieri să mențină umiditatea, uneori soarele este prea intens pentru culturi. Astfel, proprietarii unei ferme au găsit o soluție inedită, aceștia și-au acoperit parțial serele cu panouri solare care oferă umbră și energie curată și gratuită pentru fermă.

Recoltarea energiei electrice și a fructelor de pădure

Un alt exemplu vine din Germania. Fabian Karthaus este unul dintre primii fermieri din Germania care a cultivat zmeură și afine sub panouri fotovoltaice. Câmpul său solar de lângă orașul Paderborn din nord-vestul Germaniei are o suprafață de 0,4 hectare (aproximativ 1 acru), dar ar dori să-l extindă la 10. Atunci ar putea genera suficientă energie electrică pentru aproximativ 4.000 de gospodării – și ar putea oferi mai multe fructe de pădure pentru supermarketuri.

O altă perspectivă

Tot în Germania, prin plasarea panourilor solare vertical pe câmp le permite să primească lumină din ambele părți. În Germania, astfel de structuri pot produce la fel de multă energie electrică per modul ca și sistemele de acoperiș. În același timp, aceste „garduri solare” asigură protecție împotriva vântului și lasă mult spațiu pentru echipamentele de recoltare.

Panouri de sticlă în loc de acoperișuri din plastic

Până în prezent, mulți fermieri au cultivat fructe și legume delicate sub folie de plastic. Dar asta durează doar câțiva ani, costă bani și produce o mulțime de deșeuri de plastic. Acesta este unul dintre motivele pentru care tot mai mulți fermieri din Țările de Jos plantează sub panouri de sticlă, ca aici, în Groenleven. Acestea protejează recoltele, durează cel puțin 30 de ani. Și există venituri suplimentare din vânzările de energie electrică.

Un alt exemplu vine din China, care extinde masiv energia fotovoltaică și se bazează, de asemenea, pe sistemele fotovoltaice agricole (agri-PV) de câțiva ani. O fermă din provincia Hebei, din nordul Chinei, are o suprafață de peste 10 hectare, cu cereale dedesubt.

Umbra împotriva secetei

Un mic acoperiș solar pe un câmp lângă Santiago din Chile este unul dintre primele sisteme agro-PV din America Latină. Cercetătorii folosesc broccoli și conopida pentru a testa modul în care sistemul funcționează cel mai bine. Regiunea este foarte însorită și suferă de scăderea precipitațiilor și de secetă în creștere. Experiența inițială cu umbra solară în acest domeniu a fost pozitivă.

Republica Moldova dispune de aproximativ 260 zile cu soare. Indiferent de tipul captatorilor solari, pentru ca randamentul conversiei energiei solare în energie termică să fie ridicat, este important ca orientarea captatorilor spre Soare, să fie cât mai corectă.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!