Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
A fost deteriorat cablul de internet de la sistemul automat de monitorizare a radiațiilor. Autoritățile din Ucraina vin cu precizări privind situația de la Cernobîl
Reprezentanții Centrului Științific și Tehnic de Stat pentru Securitate Nucleară și Radiațională vin cu precizări privind situația în zona de excludere a orașului Cernobîl pentru a infirma informațiile privind sechestrarea centralei nucleare Cernobîl și preluarea unui număr de instalații din zona de excludere a orașului:
✅Instalațiile de gestionare a deșeurilor radioactive și a combustibilului uzat situate în zona de excludere Cernobîl sunt protejate de o serie de amenințări. Această protecție este încorporată în designul lor.
✅Noua unitate de depozitare a combustibilului nuclear uzat (ISF-2) respectă cerințele de rezistență pentru menținerea integrității sale în cazul unui accident de avion și al unui val de explozie și poate rezista tornadelor și impacturilor obiectelor rigide induse de tornade care sunt similare cu cele de rachete de până la 200 mm. De remarcat este faptul că ISF-2 este proiectat astfel încât să nu poată fi supus efectelor de temperatură ale incendiilor externe. Chiar și în cel mai grav caz când barierele de protecție sunt încălcate, efectele radiațiilor unui astfel de accident nu se vor extinde dincolo de zona de excludere.
✅De asemenea, conform proiectării, dacă ansamblurile de combustibil sunt deteriorate și se eliberează combustibil, factorul efectiv de multiplicare a neutronilor nu poate fi depășit în niciun fel nici în ISF-1, nici în ISF-2; cu alte cuvinte, o reacție în lanț nu poate avea loc.
☢De remarcat că centrala nucleară de la Cernobîl, ocupată în prezent de trupele ruse, nu este o centrală nucleară în sens convențional, ci o întreprindere de stat specializată pentru dezafectarea unităților electrice fără combustibil nuclear.
☢Teritoriul zonei de excludere este o sursă plană de radiații. Cantități uriașe de substanțe radioactive sunt distribuite inegal peste el. Chiar și fără a lua în considerare infrastructura de gestionare a deșeurilor și a combustibilului uzat, există mii de curii de radionuclizi în sedimentele de fund, solurile și contaminarea suprafeței clădirilor și structurilor. În cele trei decenii, cei mai buni experți ucraineni au dezvoltat și operat un sistem fiabil de reguli și proceduri pentru păstrarea radionuclizilor în zona de excludere și controlul migrației acestora, iar ceea ce se întâmplă acum este distrugerea sa barbară.
☢Situația devine și mai absurdă pentru că „extratereștrii” nu par să realizeze că ei înșiși sunt grupul critic care este cel mai expus la radiații. Aceștia au ridicat cu utilaje grele un strat de sol contaminat și praf și s-au deplasat pe traseele interzise și au provocat astfel deteriorarea situației radiologice în zona de excludere, care a fost înregistrată și transmisă de sistemul automat de monitorizare a radiațiilor înainte de a deteriora cablul de internet. Activitatea totală în zona de excludere nu s-a modificat, iar efectele radiologice au rămas pe teritoriul acesteia, cu excepția contaminării radioactive efectuate cu tehnica militară.
☢Rămânând în zona de excludere și, evident, neavând cunoștințe despre cum să asigure siguranța personală în teritoriile contaminate radioactiv, invadatorii sunt expuși la o expunere substanțială externă și internă la radiații. Acest lucru va provoca, fără îndoială, efecte stocastice, cum ar fi cancerul. Ignoranța și incapacitatea de a realiza pericolele și neglijarea regulilor, tratatelor și convențiilor duc adesea la sinucidere incomodă.
Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse la 24 februarie 2022.