Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Descoperă Moldova și România cu ghizii Dunării
De la peisajele sălbatice ale Rezervației „Prutul de Jos” din Moldova până la Sulina, România, un grup de cinci ghizi moldoveni s-au certificat recent în rețeaua internațională a Ghizilor Dunării. Aceștia sunt pregătiți să ofere turiștilor rute unice și activități de neuitat – de la plimbări în natură, până la canoe și ciclism. Despre ce vor include aceste pachete turistice și cum se va transforma turismul în zonă, ne va povesti Anastasia Gurschi, managera proiectului în Republica Moldova.
Rezervația „Prutul de Jos”, o punte directă către Dunăre
Moldova s-a alăturat rețelei Ghizilor Dunării datorită legăturii strânse dintre râul Prut și Dunăre, și a importanței Rezervației „Prutul de Jos”. Acest afluent major al Dunării, care traversează peisaje pitorești și zone de biodiversitate bogată, reprezintă o punte naturală de conectare între patrimoniul natural moldovenesc și rețeaua internațională a Dunării.
„Rezervația „Prutul de Jos”, inclusă pe lista zonelor protejate de importanță internațională, găzduiește 242 de specii de păsări, dintre care 51 sunt specii rare, incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova și luate sub protecție pe plan internațional. Această bogăție naturală transformă regiunea într-un punct strategic pentru educația ecologică și turismul sustenabil, valori esențiale promovate de rețeaua Ghizilor Dunării.
Prin integrarea în această rețea, Moldova și-a propus să valorifice aceste resurse naturale excepționale, contribuind la dezvoltarea unui ecoturism autentic, axat pe protecția mediului și pe promovarea legăturilor dintre natură și cultură”, adaugă managera proiectului.
Prin ce diferă un ghid al Dunării de alți ghizi
Ei bine dacă v-ați pus această întrebare, răspunsul e simplu, se diferă printr-un set de criterii comune de calitate, Ghizii Dunării din Germania, Slovenia, Croația, Serbia, Bulgaria, România și Moldova sunt instruiți să urmeze o abordare generală a dezvoltării durabile.
„În calitate de experți locali și ghizi experimentați, aceștia oferă experiențe unice care implică toate simțurile, printr-o varietate de tururi și activități pentru localnici și vizitatori, copii și adulți, precum și pentru pasionații de sport sau persoane cu nevoi speciale.
Tururile includ drumeții, plimbări tematice istorice și culturale, dar și activități de aventură, precum canoe sau ciclism”, precizează Anastasia Gurschi.
Experiența din Bulgaria – o sursă de inspirație pentru ghizii moldoveni
În luna octombrie, ghizii moldoveni au avut oportunitatea de a participa la o reuniune a partenerilor și ghizilor din rețeaua Ghizii Dunării, desfășurată în Ruse, Bulgaria. Evenimentul a inclus un curs de intensificare transnațional dedicat ghizilor, precum și un workshop pentru consolidarea rețelei destinat partenerilor de proiect.
„Aici, au învățat despre accesibilitatea, eticheta și limbajul incluziv față de persoanele cu dizabilități, aplicarea elementelor de joc, tipuri de jocuri digitale și fizice, digitalizare, și inovații în turism, cum ar fi scanarea 3D, precum și explorarea acestuia prin experiența VR, care deschid noi perspective. Aceste tehnologii fac posibilă reconstrucția virtuală a monumentelor parțial distruse, explorarea detaliilor arhitecturale greu accesibile, cum ar fi fațadele monumentelor, sau chiar studierea acestora de la distanță, oferind o experiență captivantă și educativă”, povestește Anastasia.
Pe lângă sesiunile teoretice, participanții au avut ocazia să viziteze Cartierul Pescăresc „Ribarska Mahala” din Tutrakan, o bijuterie arhitecturală și culturală. Această așezare istorică, cu case pescărești vechi de 150-200 de ani, este un exemplu unic de conservare a stilului de viață tradițional al pescarilor dunăreni.
Cine sunt ghizii Dunării din Moldova?
- Elena Balatel – biolog, expertă în dezvoltarea produselor și traseelor turistice, specialistă principală în dezvoltarea afacerilor în cadrul Oficiului Național al Turismului din Moldova, președintele ONG-ului Travel Forever, fondatoarea „Tourist Guide Moldova”. Date de contact: +373 690 81 145
- Natalia Covali – specialist coordonator dezvoltare rute turistice la Oficiul Național al Turismului al RM. Date de contact: +373 697 86 722
- Maria Gurscaia – directoarea AO Centrul de Dezvoltare Regională „SOL”, membră AO Inspectorii Voluntari de Mediu „Rangerii”. Date de contact: +373 782 60 879
- Mtvarisa Luchian – șefa departamentului de marketing în cadrul Oficiului Național al Turismului. Ghid național. Date de contact: hi@himoldova.md, +373696602488
- Livia Guțu – ghid național, activează în turism din 2005. Date de contact : +373 795 19 017
În această vară, ghizii Dunării au parcurs un traseu în Rezervația „Prutul de Jos” din satul Slobozia Mare, sub coordonarea Elenei Balatel. Detalii despre ce au descoperit acolo găsiți în articolul Turist în Slobozia Mare. Ce poți vedea timp de o zi?
Traseele propuse de ghizi vor pune în valoare regiuni naturale și culturale
În Moldova, traseele propuse de ghizi vor pune în valoare regiuni naturale și culturale, cum ar fi Rezervația „Prutul de Jos” și alte locații de-a lungul Dunării. În România, punctele centrale vor fi orașul Sulina și Delta Dunării, recunoscute pentru bogata lor moștenire culturală și ecologică. Detalii despre fiecare ofertă pot fi găsite pe pagina oficială a Ghizilor Dunării.
Ce urmează?
În perioada următoare, ghizii vor participa la a doua etapă a proiectului: „presupune un alt curs de intensificare transnațional, de data aceasta organizat în Croația, una dintre țările partenere. Acest curs va include sesiuni de training și activități practice, menite să completeze și să consolideze cunoștințele dobândite până acum. Totodată, la nivel regional, va fi organizat un eveniment de networking, care va facilita schimbul de experiență și colaborare între ghizii locali”, povestește Anastasia.
Ghizii Dunării fac parte dintr-o rețea internațională ce reunește la moment parteneri din șapte țări europene. Scopul căreia este de a promova patrimoniul natural și comorile culturale de-a lungul Dunării, contribuind în același timp la conservarea mediului.
„Se pune accent pe legătura dintre conservarea naturii și dezvoltarea economiei locale în Regiunea Dunării, incluzând atât fluviul, cât și afluenții săi. Educația de mediu se concentrează pe relația dintre peisajele influențate de apă și societăți, promovând metode care evită orice impact negativ asupra naturii”, concluzionează Anastasia Gurschi, managera proiectului la nivel local.
Articol realizat în cadrul proiectului Danube Guides Action 2 (DGA 2), un proiect comun al celor opt parteneri de pe Dunăre, coordonat de Biroul Dunării Ulm/Neu-Ulm. DGA 2 se concentrează pe educația ecologică în Regiunea Dunării, prin consolidarea și dezvoltarea în continuare a rețelei transnaționale de ghizi ai Dunării. Ghizii Dunării sunt ghizi special instruiți în natură și cultură pentru Regiunea Dunării. Proiectul este finanțat de Ministerul de Stat din Baden-Württemberg.