fbpx

Compensația „Ajutor la contor” va fi acordată pe card, nu în factură. Argumente „pro” și „contra”

 Compensația „Ajutor la contor” va fi acordată pe card, nu în factură. Argumente „pro” și „contra”

Foto: Eleonora Lisnic, Ecopresa

Susține Ecopresa, distribuie!

Mărimea compensațiilor la energie va fi cunoscută abia către începutul lunii decembrie, după prelucrarea cererilor depuse și adoptarea unei hotărâri de Guvern.

Compensația va fi acordată în bani anul acesta, dar nu direct în factură. Această modalitate contravine Legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care stabilește că ajutorul trebuie reflectat „în factura de plată”, constată expertul în energetică Sergiu Tofilat. El semnalează următorul pericol: vor exista beneficiari care își vor cheltui compensația pe alte lucruri, acumulând datorii la facturile pentru căldură, gaz și energie electrică, iar întreprinderile din sectorul energetic vor avea mari probleme. Ministrul Alexei Buzu estimează însă că „riscul de neachitare este foarte mic”. 

Înregistrarea pentru primirea compensațiilor la energie în sezonul rece se face pe site-ul compensații.gov.md, în perioada 4-28 noiembrie.

 

De ce anul acesta compensația va fi acordată în bani?

Ministrul Alexei Buzu susține că acordarea compensației în bani, dar nu direct în factură „este cea mai eficientă metodă” și acest lucru îl arată „experiența noastră și a altor țări”.

Potrivit lui, compensarea direct în factură este complicată, pentru că există vreo 12 furnizori de energie, dar s-a recurs la această modalitate în 2022 și 2023 „într-o situație de criză”. Anul trecut, 40% din compensațiile la energie au fost acordate în bani, a precizat el într-o conferință de presă din 5 noiembrie.

Există riscul că oamenii vor cheltui în alte scopuri compensația pentru energie?

Dar cum ne putem asigura că oamenii vor achita facturile la energie din compensație, dar nu vor cheltui acești bani în alte scopuri? Ministrul consideră că riscul este mic.

„Riscul de neachitare, după noi, este foarte mic. Avem încredere în cetățenii Republicii Moldova. Oamenii știu cel mai bine cum să-și gestioneze banii. Noi nu ne punem asemenea întrebări când achităm pensii sau indemnizații sociale. (…) Cel mai numeros grup de beneficiari sunt pensionarii – un grup foarte disciplinat, care achită facturile imediat cum vin”, a răspuns Alexei Buzu.

 

Expert: din cauza datornicilor, întreprinderile din sectorul energetic vor avea probleme

Plata compensației în bani la card contravine Legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care prevede că compensația lunară pentru achitarea facturilor la energie se acordă „sub formă de ajutor financiar, reflectat în factura de plată” (legea 241 din 2022, capitolul II, articolul 5), constată expertul în energetică Sergiu Tofilat, solicitat de Ecopresa. „În numerar se oferă compensații doar celor care se încălzesc cu lemne sau cărbune, ei nu primesc facturi lunare, își procură singuri produsele”, precizează el.

De asemenea, interlocutorul atenționează că Guvernul va trebui să achite comisioane pentru sute de mii de transferuri bancare la card – aceasta înseamnă cheltuieli mai mari decât transferuri către cei „12 furnizori de energie” menționați de ministrul Buzu.

„Compensațiile se acordă oamenilor cu venituri mici. Când nu prea ai ce mânca, ultimul lucru la care te gândești e să achiți factura pentru încălzire. Să nu uităm și de problema alcoolismului. Și atunci cum vă asigurați că oamenii vor folosi aceste compensații anume pentru achitarea căldurii?”, comentează expertul.

El menționează că „întreprinderile energetice și așa sunt pline de datorii, au probleme financiare și cam nu prea pot accesa credite, condițiile la bănci sunt foarte stricte” și întreabă „Cine va răspunde, dacă întreprinderile vor intra în incapacitate de plată sau înghețăm de frig?”.

În plus, expertul spune că dacă datoriile către întreprinderi vor crește, acestea vor fi nevoite să angajeze „mai mulți juriști care să alerge prin judecăți să recupereze datoriile, iar toate costurile le vor suporta ceilalți consumatori, de bună credință”.

„Cineva are în cap niște idei populiste care pot să producă consecințe foarte grave pentru sectorul energetic”, constată Sergiu Tofilat.

Modalitatea de achitare a compensației în bani este prevăzută de Memorandumul semnat de Guvern cu Fondul Monetar Internațional (FMI), potrivit expertului, dar nu ține cont de realitățile din Republica Moldova.

„Propunerea asta a fost consultată cu Ministerul Energiei? Cineva a analizat care vor fi consecințele dacă oamenii nu-și vor plăti facturile și vor fi deconectați? (…) Trebuie de renegociat memorandumul cu FMI și de explicat consecințele”, consideră Sergiu Tofilat.

El solicită organizarea consultărilor publice pe această temă.

Detalii despre înregistrarea pentru „Ajutor la contor”

Înregistrarea pentru primirea compensațiilor la energie în sezonul rece (noiembrie-martie) a început la 4 noiembrie și se va încheia pe 28 noiembrie. În prima zi s-au înregistrat peste 50 de mii de solicitanți pe site-ul compensații.gov.md („Ajutor la contor”), iar vreo patru mii au telefonat la linia fierbinte 0 8000 5000 pentru a cere detalii. De asemenea, suport la înregistrare oferă prin localități 40 de echipe mobile create de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Noutatea mare este că ajutorul la contor va fi acordat în bani anul acesta, dar nu prin compensații direct în factură, cum s-a procedat în cei doi ani anteriori.

Mărimea compensațiilor care vor fi plătite n-a fost comunicată – va fi anunțată la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, după prelucrarea datelor solicitanților și adoptarea unei hotărâri speciale de Guvern. Valoarea ajutorului din partea statului va fi stabilită individual, dar nu conform categoriilor de vulnerabilitate ca în cei doi ani anterior.

Din ce bani vot fi achitate compensațiile la energie?

Banii pentru compensații vor fi alocați de la Bugetul de stat pe 2024 (2 luni), de la Bugetul de stat pe 2025 (3 luni). O parte din suma necesară va veni de la parteneri externi. Numele acestora de asemenea vor fi anunțate după adoptarea hotărârii de Guvern, a declarat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, la o conferință de presă de marți, 5 noiembrie.

Ministrul a dat asigurări că „oamenii nu vor achita mai mult pentru energie comparativ cu anul precedent”.

Filtru riguros la stabilirea mărimii compensației

La stabilirea mărimii compensației se va ține cont de veniturile gospodăriei pentru 6 luni anterioare, numărul de membri, proprietăți. Informația oferită de solicitanți la completarea cererii va fi comparată cu informațiile din vreo 11 baze de date, inclusiv a Fiscului și birourilor de creditare, potrivit secretarei de stat Corina Ajder. Din declarațiile ei, reiese că vor fi favorizați oamenii care au credite ipotecare, dar nu și cei cu credite pentru consum sau de alt tip.

Va fi comparat venitul declarat cu cel cunoscut oficial, iar pentru calcularea compensației va fi utilizat venitul cel mai mare. Vor fi favorizate și familiile cu copii mici, și persoanele cu dizabilități – la stabilirea compensației nu se va ține cont de plățile sociale pe care le primesc.

Fiecare gospodărie și fiecare membru al gospodăriei va fi trecut printr-un filtru riguros și nu toți solicitanții vor primi ajutor la contor. Sistemul este elaborat astfel, încât să nu fie subestimate veniturile gospodăriei, potrivit Corinei Ajder. Se va ține cont dacă o familie are proprietăți cu valoare mare, dacă gospodăria are venituri mari din dividende, dacă are venituri mici, dar consumă mai multă energie decât media etc.

Compensațiile vor fi primite pe cardul social, pe cardul bancar sau la oficiile poștale. Dacă beneficiarul are un card social pe care-i sunt transferate alte plăți de la stat, va primi pe acesta compensația pentru energie. Dacă preferă s-o primească pe cardul bancar sau la oficiul poștal, trebuie să menționeze acest lucru la completarea anchetei de pe compensații.gov.md.

Mai multe detalii despre compensațiile la energie găsiți în acest comunicat de presă al Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Eleonora Lisnic

Leave a Reply