Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
Astăzi se produce solstițiul de vară și marcăm Ziua Mondială a Soarelui, care popularizează energia solară
Astăzi începe vara astronomică. Solstițiul de vară, când Pământul se află la cea mai mare distanță față de Soare în emisfera nordică a globului, se produce în acest an pe 20 iunie, la ora noastră 23:51.
Tot astăzi este marcată Ziua Mondială a Soarelui, decretată de Societatea Internaţională pentru Energie Solară cu scopul de popularizare a posibilităţilor de utilizare a energiei solare.
Noi, cei din emisfera nordică a Pământului, ne aflăm în cea mai lungă zi-lumină din anul 2024: durata zilei este de 15 ore și 32 de minute, iar a nopţii – de 8 ore și 28 de minute.
După solstițiul de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească timp de 6 luni, până la 21 decembrie, când se va produce solstițiul de iarnă, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, din Bucureşti.
În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc în sens invers: se produce solstiţiul de iarnă, începe iarna astronomică, durata zilei începe să crească, iar a nopții să scadă.
Termenul „solstițiu” vine din latină, de la „solstitium”, adică „Soarele stă” – atinge cea mai înaltă poziție și rămâne pe cer pentru cea mai lungă perioadă.
În general, solstițiul de vară are loc în jurul datei de 21 iunie, când longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°.
Pe site-ul Observatorului astronomic se menționează că, bazându-se pe fenomenul solstițiului de vară, învățatul grec Eratostene a reușit să determine încă din anul 250 î.Hr., cu o precizie remarcabilă, lungimea meridianului terestru. Observând Soarele la momentul culminației în ziua solstițiului de vară în orașul egiptean Siena, unde acesta se află chiar la zenit, și Alexandria, unde Soarele avea o distanță zenitală de 7° 12′, și cunoscând distanța terestră între cele două orașe, Eratostene a obținut valoarea lungimii cercului meridian. Potrivit sursei, aceasta a fost prima operație geodezică cunoscută în istorie.