Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Te întrebi ce poți face pentru un mediu mai curat? Începe colectarea separată a deșeurilor acasă
Dorești să trăiești într-un mediu cât mai curat și mai natural și te întrebi ce poți face tu personal pentru binele planetei? Începe de la colectarea separată a deșeurilor la tine acasă. Ministerul Mediului ne sugerează să pornim un proiect pentru toată familia și ne explică de la ce începem.
Cu cât mai multe deșeuri vom colecta separat, cu atât mai multe vor ajunge la fabricile de prelucrare pentru a fi reciclate. Reciclarea este procesul prin care deșeurile sunt transformate în materiale și obiecte noi. Iar dacă refolosim materiale deja existente, în loc să fie create unele noi, reducem impactul nociv asupra mediului, adoptăm un mod de viață sustenabil și economic.
Cum începem?
Primul pas este să aflăm ce materiale sunt reciclabile în zona unde locuim și cum să le sortăm corect. În general, sunt reciclabile hârtia, cartonul, sticla, metalul (cum ar fi cutiile de aluminiu și oțel), anumite tipuri de plastic și anumite tipuri de deșeuri electronice.
Pe ambalaje sau pe etichete există simboluri de reciclare: acestea arată dacă un articol este reciclabil și din ce tip de material este fabricat, oferind instrucțiuni pentru eliminarea corectă.
Separăm și sortăm deșeurile reciclabile
Pregătim câteva coșuri (cutii, containere) și le aplicăm etichete: „hârtie”, „plastic”, „metal”, „sticlă”. De asemenea, putem colecta separat deșeurile alimentare, inclusiv cojile și resturile de fructe și legume, pentru a le composta și a obține astfel fertilizanți naturali pentru grădină (detalii).
Curățăm și pregătim
Deșeurile reciclabile (ambalajele) trebuie predate curate: spălăm recipientele din sticlă, plastic, aluminiu în care au fost alimente și băuturi, pentru a îndepărta orice reziduuri rămase, le scoatem etichetele. Nu punem în coș recipientul închis cu capac, capacele le aruncăm separat. Ambalajele și cutiile din carton le presăm, le aplatizăm, pentru a economisi spațiu. Hârtia și cartonul trebuie să fie perfect curate, fără urme de ulei sau de alte substanțe și fără clame din metal. Dacă sunt contaminate (murdărite) cu alte tipuri de materiale, nu pot fi reciclate.
Predarea materialelor reciclabile
După ce colectăm separat materialele reciclabile, le ducem la un punct de predare sau le depunem în tomberoanele de pe platformele de colectare a deșeurilor.
CITEȘTE ȘI: Containere deteriorate și mari pagube pentru oraș din cauza deșeurilor aruncate incorect
De ce este important să reciclăm?
Reciclarea reduce consumul de noi materii prime, energia utilizată și impactul asupra mediului. Ajută la conservarea resurselor naturale, economisirea energiei și reducerea deșeurilor. Reciclarea poate crea locuri de muncă și reduce costurile de eliminare a deșeurilor.
În Republica Moldova, cele mai reciclate ambalaje sunt hârtia, cartonul și plasticul, constată EcoRep. În doar patru luni de activitate, această companie a colectat peste 600 de tone de hârtie și carton și peste 80 de tone de ambalaje din plastic. „Se întâmplă din cauză că celelalte tipuri de ambalaje, precum lemnul, metalul sau sticla, sunt adesea reutilizate în condiții casnice”, explică operatorul (sistem colectiv REP).
Cum să reducem cantitatea de deșeuri pe care o producem?
În primul rând, să renunțăm la utilizarea produselor de unică folosință (pahare, farfurii etc. din hârtie și plastic) și să optăm pentru alternativele reutilizabile.
Populația Republicii Moldova generează anual 3,5 milioane de metri cubi de deșeuri. Această cantitate este cât 1.885 de bazine de înot olimpice sau cât 2,5 lacuri Valea Morilor, atenționează ABS Recycling Moldova, companie ce oferă servicii de evacuare a deșeurilor.
Autor: Alex Surdu, stagiar la Ecopresa