Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
INFOGRAFIC/ 21 martie – Ziua Internațională a Pădurilor. Câte mii de hectare de pădure are Moldova
Anual, pe 21 martie este marcată Ziua Internațională a Pădurilor. Zi care reamintește oamenilor de importanța și numeroasele beneficii aduse de pădure. Republica Moldova are o suprafață de 379,5 mii de hectare de pădure, ce constituie puțin peste 11 la sută din suprafața totală a țării.
În 2020, Ziua Internațională a Pădurilor se aniversează sub genericul „Pădurea și biodiversitatea – prea prețioase pentru a le pierde!”
Scopul principal pentru care Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a instituit această zi constă în „creşterea gradului de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare”. ONU recomandă statelor membre să organizeze acţiuni pentru reconstituirea pădurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor.
Agenția „Moldsilva” a anunțat că va organiza cu această ocazie o amplă campanie de plantare a arborilor.
Potrivit lui Dumitru Cojocaru, directorul Agenției „Moldsilva”, în prezent, în pepinierele întreprinderilor silvice din subordinea instituţiei sunt 12 milioane de puieți, material săditor talie joasă și înaltă, ce ar putea fi plantat în cadrul campaniei de înverzire, în condițiile finanțării de către Fondul Ecologic de Stat.
Mai jos un infografic care arată că, în 2018, au fost tăiați 26.8 mii de hectare de păduri. Ceea ce înseamnă că în fiecare oră Moldova a pierdut trei hectare de pădure. În același timp, regenerarea pădurii a avut loc pe o suprafață de cinci ori mai mică, de 4,9 mii de hectare, dintre care doar puțin peste o mie de hectare reprezintă plantări și semănături.
Potrivit agenției Moldsilva, suprafața de 26,7 mii de hectare constituie perimetrul în care au fost efectuate tăieri silvice sau exploatări forestiere. În același timp, ecologiștii susțin că datele sunt alarmante, iar statul ar trebui să găsească alternative pentru lemnul de foc recoltat legal.
„Datele sunt alarmante, iar situaţia din fondul forestier reprezintă, dincolo de aspectele ecologice, o problemă de siguranţă naţională. Am intervenit de zeci de ori la instituțiile statului, la Președinție, Parlament și Guvern, am adus suficiente argumente ca factorii de decizie să includă grija față de păduri în agenda lor, dar e din rău în mai rău”, afirmă Alecu Reniţă, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, pentru revista Natura.