Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
A fost prezentat traseul ecoturistic „Stâncile Prutului”. 12 localități din nordul țării, incluse pe harta proiectului
Proiectul traseului ecoturistic „Stâncile Prutului” a fost prezentat la Ministerul Mediului. Inițiativa, care va include 12 locații din trei raioane din nordul țării, are drept scop identificarea posibilităților de creare a partenerilor de dezvoltare a turismului în zonă.
Prin acest proiect, inițiatorii își propun să sprijine dezvoltarea sectorului turistic prin promovarea patrimoniului natural-cultural din raioanele Edineț, Rîșcani și Glodeni, precum și crearea noilor locuri de muncă. Aceasta este o zonă cu un mare potențial pentru ecoturism, care va fi utilizată pentru activitatea neagricolă a rezidenților.
Traseul eco-turistic „Stâncile Prutului” include localitățile Viișoara, Cobani și Camenca din raionul Glodeni, Costești, Văratic, Druță, Boroseni și Mihăileni din Râșcani și Brânzeni, Gordinești și Fetești din Edineț. Acesta va avea o lungime de 120 de kilometri și este creat în cadrul Proiectului implementat de Fundația Terra Humana (Varșovia, Polonia) și Asociația obștească „Moștenitorii” (Bălți, Moldova).
Organizatorii urmează să integreze activitățile turistice cu obiectivele de conservare a naturii, viața socio-economică a zonelor, în special dezvoltarea antreprenoriatului. În urma implementării proiectului, va fi elaborată o ofertă de ecoturism în zona Prutului de Mijloc în baza traseului turistic nou creat „Stâncile Prutului”.
Proiectul traseului ecoturistic este cofinanțat în cadrul programului de cooperare poloneză pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.