Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Reducem consumul de energie: cum să facem economii nu doar acum, dar tot anul. Sfaturile ecologiștilor
Autoritățile centrale din Republica Moldova au lansat un apel către cetățeni de a economisi energia electrică în următoarea perioadă, în special între orele 07.00-10.00 și 18.00-23.00. Îndemnul vine din partea ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în contextul în care statul vecin, Ucraina, a anunțat că sistează livrarea de energie electrică către Republica Moldova din cauza bombardamentelor asupra infrastructurii energetice.
Potrivit lui Andrei Spînu, economisirea este foarte importantă pentru a nu sista temporar livrarea de energie din cauza deficitului. „Acest lucru este esențial până găsim soluții potrivite sub aspect financiar. Un om de unul singur niciodată nu poate schimba lucrurile, o țară întreagă însă poate! Vă rog pe fiecare, vă rog ca noi toți, împreună, să facem partea noastră de efort. Astăzi. Și mâine. Și în perioada următoare”, a scris ministrul pe o rețea socială.
Pentru a economisi energie electrică, fiecare cetățean poate face zilnic câteva acțiuni simple:
– să scoată din priză încărcătoarele și electrocasnicele când nu le folosește – așa poate reduce consumul lunar cu până la 10%. De exemplu, mașina de spălat, printerul, aparatul de aer condiționat, fierul de călcat, aspiratorul, aparatul cu microunde, cuptorul electric sau televizorul care stă în priză consumă energie chiar și fără a fi folosite;
– să stingă lumina când iese din cameră. Mai ales între orele 18.00 și 23.00, când este cel mai mare consum;
– să înlocuiască becurile clasice cu cele de tip LED, care consumă de până la cinci ori mai puțin;
– să închidă de tot computerele când nu le folosește. Ele reprezintă unul dintre cele mai mari consumatoare de energie în clădirile cu oficii.
Totodată, ministrul anunță că toate instituțiile publice au primit instrucțiuni privind reducerea consumului de energie. De asemenea, Guvernul, Parlamentul și Președinția opresc iluminatul între orele menționate.
De rând cu îndemnul autorităților de a face economii la energia electrică, mai mulți activiști de mediu și cetățeni cărora le pasă de mediu au îndemnat populația ca aceste acțiuni de a reduce consumul de resurse energetice să devină o obișnuință în intenția de a proteja mediul înconjurător.
Jurnalista și activista de mediu, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Lilia Curchi, a împărtășit câteva trucuri despre felul în care economisește resursele energetice și apa de ani de zile. „Economisesc energia și facem cu toții din familie acest lucru zi de zi: scoatem din priză aparatele electrice îndată după utilizare, stingem lumina după noi când nu suntem în cameră (chiar dacă peste tot sunt becuri Led), apă în fierbător punem exact cât avem nevoie, adică pentru 1-2-4 căni de ceai, în funcție de câți vom bea ceai în acel moment, mașina de spălat o punem doar dacă e plină, la fel și mașina de spălat vase, folosim apă rece la bucătărie mai des decât apă caldă, facem dușuri mai scurte, robinetul e închis în timpul spălatului pe dinți, cazanul stă la minim chiar și când e iarnă, purtăm vestă și ciorapi prin casă, nu stăm în chiloți ca în toiul verii. Și toate astea, nu de azi sau de ieri. Și nu doar acum, că-i criză, dar pentru că deja e obișnuință și mod de viață. Cred că nu e nimic grav să fim mai economi, acum din considerentul solidarității, crizei, războiului, iar dintotdeauna din considerentul grijii față de mediu”, a scris Lilia Curchi într-o postare pe Facebook.
Și Alina Radu, jurnalistă de investigații, povestește că este atentă la consumul de energie și apă din considerentul protecției resurselor planetei. „Într-o zi, s-ar putea să avem bani, dar să nu mai avem păduri, lemne sau apă în fântâni. Într-o zi, s-ar putea să avem lumină, dar să ne cadă bombele în cap. Sau ne cad deja? Sau ni se condiționează: gaze ori bombe? Eu sunt pentru respect față de mediu, de planetă și cred că resursele energetice nu sunt ale președinților de state, ci ale omenirii întregi, ale generațiilor actuale, dar și viitoare. Fac economie de curent electric, gaz, apă, combustibil și lupt cu corupții care nenorocesc planeta și omenirea. Am făcut asta cu toate guvernările și nu e nimic complicat”, a scris jurnalista în contextul crizei energetice.
Fosta ministră a mediului, Iuliana Cantaragiu, susține că a economisi este ceva normal. În opinia ei, oamenii și țările bogate sunt bogate deoarece consumă rațional resursele și asta trebuie să învețe și cetățenii moldoveni să facă. „De fapt, asta înseamnă să utilizezi rațional resursele naturale. Eu fac asta în fiecare zi și peste tot unde mă aflu. Și asta e un lucru absolut normal, pentru că resursele naturale sunt limitate și ele trebuie să ajungă pentru toată lumea și pentru copiii noștri și copiii copiilor noștri”, susține Iuliana Cantaragiu.
Începând cu 11 octombrie, din cauza infrastructurii energetice afectate în Ucraina – centrale, stații și linii electrice, țara vecină a sistat complet exporturile de energie electrică către UE și R. Moldova. Astfel, s-a format un deficit de energie electrică. Anterior, la 1 octombrie, livrările de gaze naturale către R. Moldova au fost reduse cu circa 30%. Livrările zilnice sunt la nivel de 5,7 mil. m³/zi.
Totodată, ieri, 12 octombrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat majorarea tarifului la energia electrică. Astfel, consumatorii „Premier Energy” S.R.L. vor achita 3,15 lei/kWh (fără TVA), cu circa 50 de bani mai mult față de tariful în vigoare, iar consumatorii Societății „Furnizarea Energiei Electrice Nord” vor achita 3,21 lei/kWh (fără TVA), cu peste 30 de bani mai mult față de tarifele actuale.