Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Uzina Metalurgică din Râbnița și-a reluat activitatea după o pauză de circa o lună
Uzina Metalurgică din Râbnița și-a reluat activitatea după o pauză de circa o lună. Potrivit presei din regiune, metalul uzat este adus din partea dreaptă a Nistrului, circa 100-120 de camioane pe zi. Uzina a primit pe data de 3 mai certificat ecologic de la Guvernul de la Chișinău, valabil pentru luna mai.
Uzinei i-au fost eliberate două autorizații de mediu temporare pentru gestionarea deșeurilor și cea de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe. Autorizațiile sunt valabile până pe data de 31 mai și au fost oferite de Agenția de Mediu în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.
Uzina Metalurgică din Râbnița, care este printre primii trei contribuabili la bugetul regiunii separatiste transnistrene, are nevoie de autorizație de mediu pentru a putea primi fier vechi din UE. La începutul acestui an, UE a întrebat repetat R. Moldova dacă vrea să rămână pe lista de țări spre care poate îndrepta aceste exporturi, iar autoritățile au atras critici dure prin răspunsul afirmativ. Guvernul a respins acuzațiile că negociază la Bruxelles favoruri pentru compania transnistreană, spunând că vrea să-și creeze pârghii în tratativele cu Tiraspolul.
Potrivit anticoruptie.md, uzina este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii secesioniste. Conform unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice al Transnistriei, la sfârșitul anului 2021, vânzările Uzinei Metalurgice Moldovenești (Молдавский металлургический завод) au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii separatiste.