ULTIMA ORĂ! Uniunea Europeană a anulat restricțiile de export a deșeurilor metalice către R. Moldova
Uniunea Europeană a modificat Regulamentul privind exportul anumitor deșeuri destinate recuperării și a anulat restricțiile de export a deșeurilor metalice către R. Moldova. Restricțiile au fost anulate la solicitarea Guvernului R. Moldova care a trimis o scrisoare în acest sens.
Potrivit deciziei Comisiei Europene, Comisia a luat în considerare răspunsul primit din partea Moldovei prin care țara noastră a declarat în scris că informațiile din răspunsul său cu privire la subsecțiunile mai multor rubrici nu au reflectat legislația și procedurile existente, care nu interziceau importurile acestor subcategorii de deșeuri. Prin urmare, Moldova a solicitat ca procedura pentru subcategoriile specificate ale codurilor de deșeuri B1010, B1200, B2020, B2110, B3011, B3020, B3030 și B3060 să fie mutată de la opțiunea (a) la opțiunea (d).
Reprezentanții Ministerului Mediului au anunțat că transmis Uniunii Europene o scrisoare la solicitarea Comisiei Europene pentru a repara o eroare comisă prin care R. Moldova nu a fost inclusă în lista țărilor în care se permite exportul deșeurilor din UE. Mai exact, țara noastră nu ar fi fost inclusă în anexele III și III A la Regulament Uniunii Europene nr 1013/2006.
„Regulamentul în cauză a intrat în vigoare în luna noiembrie 2021, moment în care a fost sistat exportul din Uniunea Europeană a anumitor categorii de deșeuri, inclusiv cele de metal uzat către țările cu care anterior exista o relație comercială pe acest segment. Având în vedere, semnalarea erorii comise de către mai multe țări, Comisia Europeană a solicitat acestora să adreseze o scrisoare oficială pentru a iniția procedura de rectificare a anexelor III și III A la Regulament Uniunii Europene nr 1013/2006”, se arată atunci în comunicatul ministerului.
Astfel, Ministerul Mediului a expediat scrisoare în adresa Comisiei Europene în vederea efectuării rectificărilor la anexele vizate.
„Atragem atenția că Regulamentul Comisiei Europene prevede expres faptul că procesarea deșeurilor exportate din UE în Republica Moldova se face doar de companii care dețin o autorizație de mediu. Această autorizație se emite doar de către Agenția de Mediu din Republica Moldova. Acest fapt este prevăzut și în cadrul legislativ național – Legea nr.209/2016 privind deșeurile. Respectiv, companiile care nu se conformează cadrului normativ de mediu nu vor putea importa și procesa anumite categorii de deșeuri, chiar dacă rectificările la Regulamentul 1418/2007 vor fi aprobate de Comisia Europeană și exportul deșeurilor de metal feros vor fi permise”, se mai menționează în comunicat.
Reprezentanții ministerului menționează că, legislația de mediu a Republicii Moldova reglementează procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sistemul de autorizații de mediu pentru toate activitățile, indiferent de originea metalului uzat, importat sau colectat pe teritoriul republicii.
Potrivit zonadesecuritate.md, beneficiarul final al acestei scrisori ar fi uzina de la Rîbnița care se află în stânga Nistrului, iar autoritățile constituționale nu au acces la ea. Potrivit sursei citate, uzina metalurgică din Râbnița riscă să se falimenteze în cazul în care importul și exportul de metale ar fi sistat.
În acest context, precizăm că secretara de stat, Iordanca-Rodica Iordanov, a declarat că scopul scrisorii nu a fost să asigure cu materie primă uzina metalurgică de la Rîbnița. „Din UE în R. Moldova sunt mai multe companii care fac transferul de deșeuri dintr-o țară în alta”, susține Iordanov.