Eliminarea de substanțe toxice și degradarea solului. Efectele negative ale incendiilor de vegetație
Agenția de Mediu informează că arderea unei tone de resturi vegetale produce 53 kg de monoxid de carbon (CO), 18.5 kg de particule nocive (majoritatea fiind mai mici de 10 microni) și apariția a nu mai puțin de 7 hidrocarburi aromatice policiclice, substanțe extrem de toxice și mai ales cancerigene.
În urma arderii resturilor vegetale, persoanele în vârstă, cele care suferă de boli cardiovasculare, alergice, respiratorii şi cele cu un sistem imunitar sensibil sunt expuşi unui pericol mai mare.
Potrivit experților, aspectele de risc ale incendiilor de vegetație asupra solului depind de tipul și conținutul de umiditate al solului. Pe soluri uscate și cu textură grosieră incendiile lasă un strat hidrofob în sol (prin acumularea unor substanțe chimice, rezultate din vegetația arzândă, în stratul inferior al litierei.
În urma unui incendiu, prin dispariția vegetației, se intensifică șiroirea, eroziunea, mai cu seamă în arealele susceptibile în mod natural la eroziune. De asemenea crește hazardul la inundații. După un incendiu, bazinele hidrografice cunosc un potențial mai ridicat la eroziune și inundații.
Totodată, incendiile prezintă un potențial de distrugere a biodiversității, a proprietății statului și private.
În context, Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii să fie prudenți, să nu recurgă la acțiuni de igienizare prin ardere și să nu arunce la întâmplare surse de foc, iar în cazul producerii unor astfel de incendii, apelați de urgență Serviciul 112.