fbpx

Maia Sandu, despre solicitarea către UE de a relua exportul de deșeuri metale: „Țara nu are de ce să fie în lista neagră”

Susține Ecopresa, distribuie!

Președinta Maia Sandu consideră că nu este corect ca Republica Moldova să fie inclusă în lista neagră a Uniunii Europene în ceea ce privește exportul deșeurilor de metale din cauza unei singure întreprinderi. Șefa statului s-a referit la uzina metalurgică de la Râbnița, care a fost lipsită de importurile de fier uzat din UE. 

Referindu-se la demersul Guvernului adresat către Comisia Europeană de a relua exportul de deșeuri de metale către Republica Moldova, Maia Sandu a declarat că atunci când există un potențial investitor care a anunțat că vrea să intre pe piața moldovenească pentru prelucrarea metalelor, atunci țara nu trebuie să se afle pe vreo listă neagră a UE.

„Nu este corect să permiți ca țara să fie inclusă în lista neagră a Uniunii Europene doar din cauza unei întreprinderi (n.r. uzina metalurgică de la Râbnița). Țara nu are de ce să fie în lista neagră. Că ulterior Republica Moldova, cu instrumentele proprii, trebuie să pună la punct această întreprindere și să oprească aceste abuzuri. Știu că se lucrează pe partea asta, dar nu trebuie să pedepsim țara, să apărem acolo în lista neagră doar din cauza unei întreprinderi, mai ales că avem un potențial investitor străin care și-a anunțat disponibilitatea să vină să investească aici. Da, problema cu această uzină trebuie rezolvată, dar nu incluzând țara în lista neagră a UE. Guvernul, între timp, trebuie să găsească toate instrumentele ca să rezolve problema cu această întreprindere”, a declarat președinta în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Amintim că Guvernul i-a solicitat Comisiei Europene să permită aducerea în Republica Moldova a deșeurilor uzate, asumându-și că vor fi respectate toate cerințele impuse de UE, printre care, capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil și realizarea unui audit independent al întreprinderii la care vor merge deșeurile. Prim-ministra Natalia Gavriliță a motivat decizia de a solicita de la UE reluarea importului de metal prin faptul că ar fi în interesul național de protejare a pieței.

CITEȘTE ȘI: Guvernul îi cere UE să reia exportul deșeurilor de metale în Moldova. Principalul beneficiar este Uzina din Râbnița

La 17 noiembrie 2021, a intrat în vigoare un nou regulament al UE privind regimul deșeurilor. Conform Regulamentului revizuit privind transferurile de deșeuri, exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE vor fi restricționate; acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil. Transferurile de deșeuri către țările care sunt membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație. Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod care nu dăunează mediului.

În cadrul UE, Comisia propune simplificarea în mod considerabil a procedurilor în vigoare, facilitând reintrarea deșeurilor în economia circulară, fără a reduce nivelul de control necesar. Această propunere contribuie la reducerea dependenței UE de materiile prime primare și sprijină inovarea și decarbonizarea industriei UE în vederea îndeplinirii obiectivelor climatice ale UE. Noile norme aduc, de asemenea, transferurile de deșeuri în era digitală, prin introducerea schimbului electronic de documente.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Mediului face precizări privind scrisoarea adresată UE cu privire la importul deșeurilor metalice în R. Moldova

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu