Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Guvernul îi cere UE să reia exportul deșeurilor de metale în Moldova. Principalul beneficiar este Uzina din Râbnița
Prim-ministra Natalia Gavrilița i-a solicitat Comisiei Europene să permită aducerea în Republica Moldova a deșeurilor uzate, asumându-și că vor fi respectate toate cerințele impuse de UE, printre care, capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil și realizarea unui audit independent al întreprinderii la care vor merge deșeurile.
Prim-ministra Natalia Gavriliță a confirmat faptul că Guvernul i-a solicitat deja Comisiei Europeane să permită aducerea în Republica Moldova a deșeurilor uzate. Gavriliță a motivat decizia de a solicita de la UE reluarea importului de metal prin faptul că ar fi în interesul național de protejare a pieței.
„Într-adevăr am acționat conform interesului național care prevede protejarea pieței Republicii Moldova și crearea de oportunități în Republica Moldova. Avem investitori care sunt gata să investească în domeniu prelucrării metalelor în dreapta Nistrului. Mai mult ca atât, deci, aceste importuri au, de asemenea, cerința ca să corespundă legislației naționale care prevede autorizări de mediu și alte instrumente care sunt la dispoziția Guvernului Republicii Moldova. Nu putem vorbi doar despre interesele care există pe partea stângă a Nistrului. Dacă vom avea acces și vom putea verifica – vom putea lua decizii în privința unor autorizări sau documente care țin de autoritățile Republica Moldova, dacă nu, atunci nu”, a declarat Gavrilița.
Iordanca-Rodica Iordanov, secretar de stat la Ministerul Mediului, a declarat pentru ecopresa.md că s-a cerut să fie făcută această ajustare ca să fie respectate prevederile legislației R. Moldova, Legea 209 privind deșeurile, unde este prevăzută excepția pentru importul de deșeuri metalice.
„UE ne-a contactat și a zis că paralel cu R. Moldova sunt și alte state care sunt în aceeași listă, respectiv care au aceeași interdicție și dacă este posibil ca noi să venim cu o scrisoare în care explicăm situația care s-a creat în R. Moldova și dacă este necesar să facem acel corigento la actul european ca ei să-l examineze. Noi nu am solicitat pentru uzina din Râbnița, nu ăsta a fost scopul. Din UE în R. Moldova sunt mai multe companii care fac transferul de deșeuri dintr-o țară în alta”, a menționat Iordanov în cadrul unei emisiuni TV.
Conform Regulamentului revizuit privind transferurile de deșeuri, exporturile de deșeuri către țări care nu sunt membre ale OCDE vor fi restricționate; acestea vor fi autorizate numai dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil. Transferurile de deșeuri către țările care sunt membre ale OCDE vor fi monitorizate și pot fi suspendate dacă generează probleme grave de mediu în țara de destinație. Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara UE ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod care nu dăunează mediului.
În cadrul UE, Comisia propune simplificarea în mod considerabil a procedurilor în vigoare, facilitând reintrarea deșeurilor în economia circulară, fără a reduce nivelul de control necesar. Această propunere contribuie la reducerea dependenței UE de materiile prime primare și sprijină inovarea și decarbonizarea industriei UE în vederea îndeplinirii obiectivelor climatice ale UE. Noile norme aduc, de asemenea, transferurile de deșeuri în era digitală, prin introducerea schimbului electronic de documente.