Cazul hidrocentralei de la Pistruieni, pe masa judecătorilor. Cinci persoane sunt învinuite de încălcarea securității ecologice și abuz în serviciu
Procuratura Generală a trimis în judecată cauza penală care a fost deschisă în cazul construcției mini-hidrocentralei pe râul Răut, în apropiere de localitatea Pistruieni, raionul Telenești. Cazul a ajuns pe masa procurorilor după ce Inspectoratul pentru Protecția Mediului a inspectat zona și a stabilit un prejudiciu de un milion de lei pentru faptul că, din cauza acțiunilor conducerii hidrocentralei, a secat râul Răut și au pierit peștii. Urmează judecătorii să se expună pe marginea acestui dosar.
Potrivit Procuraturii Generale, în dosar sunt învinuite cinci persoane pentru „comiterea, prin participație, a infracțiunilor de abuz în serviciu și încălcarea cerințelor securității ecologice”. Oamenii legii precizează că administratorul companiei care a ridicat această hidrocentrală a încălcat cerințele securității ecologice la reconstrucția, punerea în exploatare şi la exploatarea mini-hidrocentralei, fapt ce a dus la pieirea în masă a peștilor, în perioada 2017 – 2022.
Mai exact, în lunile aprilie – august 2017, administratorul companiei a reconstruit hidrocentrala cu scopul de a produce energie electrică. Acesta nu avea acte permisive, avize și un studiu de fezabilitate pentru construcție. Hidrocentrala, care este și monument istoric înscris în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, a fost reconstruită fără permisiunea Primăriei comunei Brînzenii Noi, care este proprietarul imobilului.
În plus, compania a săpat un canal de deviere a apei și a redirecționat-o din cursul ei natural spre această hidrocentrală. „Administratorul agentului economic, în lipsa autorizației de funcționare eliberată de autoritatea publică locală, în lipsa acordului de mediu și a documentației privind evaluarea impactului asupra mediului, în lipsa autorizației speciale de folosire a apei, act permisiv obligatoriu, a dispus, neautorizat, construcția hidrotehnică din satul Pistruieni, raionul Teleneşti și stoparea definitivă a debitului apelor râului Răut pe o perioadă de aproximativ 2-3 zile. Drept rezultat, pe segmentul râului cuprins între construcţiile hidrotehnice din satele Pistruieni şi Căzăneşt, apele au secat pe o distanţă de aproximativ 6 km, având drept consecinţă pieirea în masă a peştilor şi perturbarea activităţii obiectivului acvatic”, scrie într-un comunicat al Procuraturii.
CITEȘTE ȘI: Hidrocentrala de la Pistruieni, cea care a secat râul Răut, a prejudiciat mediul cu peste un milion de lei
Din aprilie 2018 și până în mai 2021, această companie a activat fără vreun act permisiv din partea autorităților publice locale. Ulterior, au obținut această autorizație, dar procurorii spun că angajații Primăriei care au eliberat acest act au comis abuz de serviciu.
Totodată, procurorii anunță că în acest caz sunt implicați și angajați ai Agenției de Mediu și ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului, care au eliberat ilegal autorizație de mediu pentru folosința specială a apei în luna mai 2021, chiar dacă știau că este încălcată legea și agentul economic nu are actele necesare și expertiza ecologică pentru funcționarea hidrocentralei.
În luna iulie anul trecut, aceeași companie a oprit definitiv apele în Răut și, drept rezultat, au pierit în masă peștii pe segmentul râului dintre satele Pistruieni şi Căzăneşti, raionul Teleneşti. În consecință, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a estimat că prejudiciul cauzat naturii este de peste un milion de lei.
Codul penal prevede o amendă între 32 500 și 47 500 de lei sau închisoare până la 5 ani pentru încălcarea cerințelor securității ecologice.
Pentru abuz de serviciu în varianta agravantă incriminată de procurori, legislația prevede închisoare până la 7 ani sau amendă de până la 117 500 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.
Toate cele cinci persoane învinuite pledează nevinovate.
CITEȘTE ȘI: Mini hidrocentrala de la Brânzenii Noi – investiţia „băieţilor şmecheri” poate distruge Răutul