Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Tehnologiile striptill au succes la Sofia
Un agricultor care a înțeles la timp cum se aplică practicile prietenoase mediului este Ion Babără din satul Sofia, raionul Drochia – un fermier cu mulți ani de experiență care aplică tehnologiile striptill.
Interesat de agricultură și zootehnie, acest fermier a lucrat neobosit pentru a-și dezvolta gospodăria și a o duce pe culmile performanței.
Din 2001 a devenit fondatorul Societății cu Răspundere Limitată „Valea Sofiei”, o întreprindere cu spectru de activitate complex: prelucrare terenuri agricole, cultivarea și comercializarea cerealelor, precum și creșterea de vaci mulgătoare pentru producerea laptelui.
Anual, fermierul prelucrează 3000 de hectare unde cultivă diverse produse cerealiere, al căror volum se ridică la 500 tone anual; și oleaginoase, care ajung și la 130 tone anual.
În anul 2014 domnul Babără a achiziționat, prin intermediul proiectului Băncii Mondiale „Agricultura competitivă în Moldova” (MAC-P) un cultivator multifuncțional Kockerling Allrouder 1200 din Germania.
Cultivatorul multifuncțional este folosit la afânarea solului la adâncimea de 25 cm, precum și nivelarea, tăvălugirea și boronirea arăturilor. Investiția legată de multicultivator s-a ridicat la 1 317 281 lei, dintre care i-au fost rambursați 300 458 lei.
Întrebat de scopul utilizării acestei mașini, agricultorul răspunde „La toate! Un agregat de acesta face cât 24 de agregate mai mici”. Așa cum îi spune și numele, multicultivatorul are o destinație universală, fiind folosit pentru cultivarea arăturilor și a miriștilor.
Poate fi folosit anul împrejur la diverse munci ale pământului: în primăvară pentru însămânțarea terenurilor arabile, toamna ajută la prelucrarea secundară a miriștii și la scoaterea semințelor de buruieni.
Dotările tehnice ale mașinii permit o reconsolidare bună a solului prelucrat, asigurând o textură fărâmicioasă optimă și ideală pentru semințe. Fie că este vorba de sfeclă de zahăr, porumb sau cereale, multicultivatorul se descurcă cu toate, garantând o mișcare ușoară și sol fin dintr-o singură trecere.
Din acest motiv, economia de timp asigurată de această mașină este extraordinară, fiind considerată de către domnul Babară ca „un agregat fără de care e imposibil să faci agricultură bună, modernă și cu randament”. Pe lângă asta, rezultatele remarcabile produse de această mașină, raportate la consumul de carburant necesar (4,5 l la hectar) confirmă faptul că acest multicultivator este un utilaj foarte practic.
Întrebat de costul investiției și de durata amortizării acesteia, fermierul a răspuns că recuperarea investiției inițiale are nevoie de timp, de aproximativ 6-7 ani; însă multicultivatorul a arătat chiar din primele zile ce poate, demonstrând imediat valoarea sa în raport cu sacrificiul material.
De altfel, acesta este și sfatul domnului Babără pentru toți fermierii și agricultorii din țară: investirea în mașini moderne, capabile să prelucreze solul într-un mod profesionist, să-i păstreze resursele și sănătatea, și să permită o valorificare mai bună a timpului petrecut pe câmpuri.
Investițiile în agricultură cer sacrificii. Însăși munca pământului cere sacrificii, abnegație și dăruire totală. Însă există oportunități financiare deschise către cei care vor să păstreze sănătatea pământului.
Linia de granturi post-investiționale deschisă în cadrul proiectului MAC-P (Agricultura Competitivă în Moldova), finanțat din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilităţii Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova, vine în întâmpinarea celor care au o atitudine prietenoasă față de mediu. Mai multe detalii pe paginile www.aipa.gov.md, www.capmu.md.
Silvia URSUL