Cinci localități strășenene și-o singură dorință: o bună guvernare prin transparență, monitorizare și comunicare
Să fii transparent și deschis să comunici, sunt instrumente de mare valoare atunci când vrei să-ți dezvolți localitatea. Ele se învață, se dezvoltă și aduc foarte mari beneficii.
În numai jumătate de an, după trei sesiuni de instruire și o vizită de monitorizare, cinci localități din raionul Strășeni au reușit să organizeze în Rezervația Naturală „Codrii” un mare Festival al serviciilor publice locale, „Strășeni, mon amour”, cu iarmaroc, ateliere, expoziții, discuții, un concert al formației Zdob și Zdub, toate adunând peste 2000 de oameni. În cadrul evenimentului, primari și viceprimari din Strășeni, Lozova, Sireți, Vorniceni și Zubrești au discutat cu oaspeții, într-o atmosferă călduroasă și cooperantă, despre colectarea deșeurilor, tarife, succese, provocări și soluții. Tot în cadrul festivalului, a fost prezentat un panou-puzzle captivant, care ilustrează transformarea unei localități în timp ce-și colectează deșeurile, precum și structura unui tarif – o instalație creată, la fel, cu ajutorul celor 5 primării.
Toate acestea au fost realizate în cadrul proiectului Asociației Jurnaliștilor de Mediu „Implicare civică pentru servicii publice de calitate”, finanțat de Uniunea Europeană și GIZ, care a oferit sprijin în dezvoltarea instrumentelor de transparență, comunicare și colaborare pentru APL, lideri comunitari și localnici, pentru o mai bună guvernare locală.
La sfârșitul proiectului, reprezentanții primăriilor Strășeni, Lozova, Vorniceni, Sireți și Zubrești s-au întâlnit să facă o evaluare a rezultatelor.
Participanții au subliniat importanța instruirilor în care au însușit noi instrumente de comunicare, promovare, transparență și monitorizare. În mod special, au atras atenția asupra formatului instruirilor, cu foarte multe discuții, schimb de experiență și instrumente într-adevăr aplicabile la modul practic.
De asemenea, la ședință a pornit o nouă discuție și despre avantajele pe care le pot aduce activitățile de monitorizare cu participarea localnicilor. Participanții au vorbit despre vizita de monitorizare, în cadrul instruirilor, la Liceul Teoretic „Ion Vatamanu” din mun. Strășeni, unde cu suportul UE au loc lucrări de eficientizare energetică a instituției.
Potrivit lor, astfel de vizite pot ajuta autoritățile în supravegherea lucrărilor investiționale, pentru a asigura efectuarea lor conform angajamentelor.
Ala Revenco, reprezentantă AGER, a precizat că astfel de vizite de monitorizare au scopul de a responsabiliza agenții economici, căci aceștia știu că nu doar administrația instituției pentru care lucrează vor verifica lucrările, dar și simpli cetățeni sau reprezentanți ai ONG-urilor.
În același context, Lilia Curchi, directoare executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, a declarat că la vizită au luat parte și reprezentanții GIZ, directoarea instituției, părinți, iar ADR Centru i-a ghidat în procesul de monitorizare.
Legat de panoul-puzzle, jocul realizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu împreună cu primăriile implicate în proiect, Ludmila Chiriac, reprezentantă a Gospodăriei Comunale Strășeni, a povestit că este de folos zilnic. Cu ajutorul lui explică pe înțelesul oamenilor cum sunt repartizați banii pe care îi achită.
La rândul său, Valentina Lozovanu, viceprimara comunei Lozova, a menționat că au oferit un panou Liceului și este utilizat pentru orele de educație ecologică.
„Eu cred că acest panou reprezintă o bună modalitate de a atrage atenția cetățenilor, de a-i informa și de a-i sensibiliza să facă unele schimbări în viața lor cotidiană”, spune și viceprimarul localității Sireți, Alexandru Iorga.
Panoul, realizat în cinci exemplare, a fost dăruit primăriilor după Festivalul „Strășeni, mon amour”. Toate au fost instalate în spații vizibile pentru public – primării, gospodării comunale sau licee.
În încheierea întâlnirii s-a vorbit și despre perspectiva organizării anuale a Festivalului „Strășeni, mon amour”, iar Cătălina Molodoi, managera proiectului, a asigurat că Asociația jurnaliștilor de Mediu este dispusă să ofere tot sprijinul pentru perpetuarea acestuia.
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Implicare civică pentru servicii publice de calitate” în raionul Strășeni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO „HABITAT”.