Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Împăduriri la nivel local – ce câștigi din asta? Discuție la Romănești
Cu toții avem nevoie de păduri sănătoase, depindem de ele pentru a supraviețui – de la aerul pe care îl respirăm până la lemnul pe care îl folosim. Pădurile asigură habitatele necesare oamenilor și animalelor, protejează bazinele hidrografice, previn eroziunea solului și diminuează schimbările climatice. Cu părere de rău, în ultima perioadă, din cauza puterii banului, oamenii își permit să scadă considerabil teritoriul acestora, prin tăieri ilicite și defrișări.
„Pădurile ne asigură balanța acvatică, este unicul loc în care se produce solul fertil. Astăzi pe terenurile unde predomină agricultura intensivă, solul fertil nu se produce, pentru că nu rămân componente vegetale. Datorită pădurilor, solul nu este supus eroziunii și devine productiv, este o sursă de hrană atât pentru om, cât și pentru faună, biodiversitate”, a spus Alexandru Sainsus, membru al echipei „Arboretum.Live”, în cadrul unei mese rotunde organizate în parteneriat cu „Gazeta de Chișinău”, la Romănești, raionul Strășeni, cu sprijinul Programului UE „Abilitarea Cetățenilor din Republica Moldova”.
La nivelul UE, în mediu, țările au 27% din teritoriu ocupat de păduri. în Republica Moldova avem 11% acoperire cu păduri. În același timp, UNESCO recomandă ca minimum de păduri să fie de 19%, pentru ca un stat să se poată adapta la schimbările climatice.
„Printre consecințele despăduririi în Republica Moldova sunt: pierderea rezervelor de apă (peste 1/3); creșterea frecvenței anomaliilor climatice; pierderea solurilor fertile; riscuri de deșertificare”, a menționat Alexandru Sainsus.
Pe lângă datele despre situația pădurilor, „ARBORLETUM.LIVE” au venit cu câteva exemple de proiecte la care ar putea aplica reprezentanții APL-urilor, pentru împădurirea localităților. De asemenea, primarii din bazinul râului Ichel au aflat cum pot crea la nivel local o Strategie de împădurire și ce beneficii pot obține prin acesta.
„Solul sănătos e numai în pădure, ea este acumulatorul umezelei, atrage norii, ne oferă sănătate, formează procesul de fertilizare a solului. Într-o sută de ani în păduri se formează un procent de humus. Nu sunt perdele forestiere pe câmpurile arabile și asta e problemă foarte gravă. Este o minciună când se spune că noi avem 11-12% de pădure, în acest procent intră și tufișurile rămase după ce a fost tăiată pădurea”, a opinat agricultorul Ion Cazacu de la Bălți.
Primarul localității Romănești, Isidor Savin a spus că localitatea practic nu are terenuri degradate, în schimb, alte probleme de mediu nu lipsesc.
„La noi satul e compact, 60% de localnici trăiesc la bloc, suntem asigurați 100% cu apă și gaz. Sistemul de canalizare a fost conectat doar pentru locuințele la bloc și instituțiile publice, acum prin implementarea unui proiect, vom aveam acces la sistemul de canalizare 100%. O problemă cu care se confruntă localitatea Romănești sunt gunoiștile neautorizate, la moment nu avem tehnică specială pentru colectarea deșeurilor”, a menționat Isidor Savin.
Conform World Resource Institute, Republica Moldova se clasează pe primul loc în top 5 Global – cele mai vulnerabile țări în fața secetei, urmată de următoarele state: Ucraina, Bangladesh, India, Serbia.
Ludmila Hițuc