Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
Big Jump – o acțiune europeană prinde avânt în R. Moldova. Află când poți sări în orice râu
Ziua europeană a înotului în râuri – organizată în toată Europa pentru a demonstra relația dintre oameni și cursurile de apă -, este marcată pentru prima dată și în R. Moldova. Acțiunea europeană numită BIG JUMP (Saltul Mare) este un mod simbolic de a uni pe toți cei preocupați de protecția și restaurarea apelor dulci din Europa.
Iubitorii de natură – adulți, copii, grupuri și persoane – se pot aduna și sărbători bogăția naturală prin participarea activă pe râul lor preferat (înregistrând acțiunea AICI) sau se pot alătura acțiunii Big Jump organizată la 13 iulie, la Vadul lui Vodă (detalii AICI).
Adunându-ne și înotând în râuri, demonstrăm că râurile nu sunt și nu ar trebui să fie doar canalizări, surse de apă sau o cale de transport, ci că fac parte din viața noastră, sunt un loc de odihnă și întâlnire cu natura și frumusețea ei.
„Vrem să le reamintim oamenilor de ce și cât de mult iubim cu toții râurile europene, care au nevoie de protecția noastră, astfel încât să ne putem bucura de ele și să le păstrăm sălbatice și gratuite și pentru generațiile viitoare”, explică Zuzana Vachunova, coordonatoare a evenimentelor comunitare din Cehia, ONG-ul Arnika.
În R. Moldova, Arnika susține Asociația Eco-TIRAS în organizarea acțiunii Big Jump. Organizațiile îndeamnă toți doritorii să se alăture evenimentului și să facă un salt mare sau să înoate în oricare râu sau lac preferat, în perioada 11-18 iulie, pentru a transmite mesajul că râul nu este un produs comercializabil, ci un patrimoniu pe care trebuie să îl păstrăm și să îl apărăm pentru generațiile viitoare. La nivel european, au fost deja înregistrate aproape 50 de evenimente cu salturi în râuri.
Din 2002, aproximativ 200.000 de persoane au participat la peste 2000 de evenimente din 34 de țări. Anul acesta organizatorii speră la un număr record de evenimente.
Inițiativa Big Jump, născută în anul 2002, vrea să amintească obiectivul stabilit de Uniunea Europeană: 25 de mii de kilometri de râuri restaurate în râuri cu curgere liberă până în 2030.