Iarna pune păsările la încercare: cum le poți ajuta și participa la un concurs
VOX/ Activismul civic la Slobozia-Dușca
Situat pe mal de Nistru, satul Slobozia-Dușca are străzi curate, trotuare aranjate și localnici curioși. Așa i-am găsit într-una dintre serile sfârșitului de mai. Pe ulițe – câțiva săteni, însă, majoritatea la munci în grădini sau pe deal. Unii cunosc ce sunt acțiunile de voluntariat, alții se implică în ele. Și mai puțini spun că nu prea știu despre voluntariat în comunitate, dar s-ar implica, dacă ar fi chemați.
Anatolie Istrati, directorul școlii din localitate, ne spune că în sat se fac mai multe activități de voluntariat. În preajma sărbătorilor pascale, elevii au organizat o clacă ecologică și au salubrizat malurile unui pârâiaș din sat, iar în toamna anului trecut au participat în campania „Hai Moldova” și au plantat peste 300 de copaci între satele Slobozia Dușca și Onițcani.
„Copacii s-au prins și au deja frunze, peste zece ani sper să fie un traseu foarte bogat, verde și pur ecologic pentru țara noastră”, ne spune domnul Anatolie. Activitățile comunitare sunt foarte importante pentru dezvoltarea satului, voluntarii fiind promotorii schimbărilor spre bine, opinează dlui.
„Dacă te implici acum, vei avea un viitor plăcut peste ani”, concluzionează ca cetățean, directorul școlii.
Dintre localnicele de la Slobozia Dușca, dna Aliona susține că voluntariat ar trebui să facă și adulții, menționând că orice activitate este bună în acest sens: curățenia pe marginea drumului, înverzirea satului sau ajutor la o instituție publică.
Și alți săteni ne-au spus că nu le este străin activismul civic, că și-ar dori mai multe activități și ar participa și ei, dacă i-ar invita cineva.
VIDEO: Ecaterina Alexander
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cu atitudine pentru un mediu sănătos” la nivel național.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).