fbpx

30 de comunități din R. Moldova își vor spori rezistența la schimbările climatice

 30 de comunități din R. Moldova își vor spori rezistența la schimbările climatice
Susține Ecopresa, distribuie!

30 de localități-țintă din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană vor fi asistate la identificarea, formularea, planificarea și implementarea inițiativelor de reducere a degradării mediului și de sporire a rezistenței la schimbările climatice printre femei.

În acest sens, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Suedia au lansat un proiect cu un buget de 2,28 milioane dolari SUA care va fi implementat în perioada 2020-2023.

În cadrul proiectului se va oferi sprijin financiar, tehnic și de dezvoltare de capacități femeilor din localitățile țintă care sunt producătoare agricole sau conduc întreprinderi pentru a implementa bune practici ecologice în agricultură, silvicultură, zootehnie sau alte activități conexe care ar contribui la securitatea alimentară a gospodăriei și ar genera venituri indiferent de evenimentele meteorologice extreme. Astfel, proiectul va consolida în mod direct capacitatea de adaptare și va reduce vulnerabilitatea a peste 60 de gospodării și, cel puțin, 10 întreprinderi conduse de femei.

Proiectul mai prevede consolidarea capacităților organizațiile non-guvernamentale (ONG-urilor) din aceste localități și din alte regiuni în domeniul rezistenței la schimbările climatice, gestionării riscurilor dezastrelor și dezvoltării durabile cu integrarea dimensiunii de gen. Astfel, ONG-urile urmează să devină ulterior o sursă de informare și expertiză pentru autoritățile locale și femeile din comunitățile țintă în procesul de implementare și monitorizare a activităților.

Vor mai fi elaborate studii de caz relevante despre soluțiile de adaptare la climă și alternativele durabile și rezistente la schimbarea climei. Experiența acumulată va fi împărtășită prin diverse instrumente de comunicare, iar bunele practici vor fi replicate la nivel național.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!