100 de studenți din Republica Moldova vor învăța să scrie despre subiecte de mediu
Cu un nou program de instruire, Academia Eco Media va pregăti 100 de studenți de la șase universități din Republica Moldova să devină jurnaliști specializați în probleme de mediu. Programul, susținut de Suedia și PNUD Moldova, în parteneriat cu Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM), se va desfășura până la sfârșitul anului 2024. Scopul acestuia este de a forma o generație de jurnaliști capabili să abordeze protecția mediului, schimbările climatice și gestionarea resurselor naturale.
Program de formare complex: teorie și practică
În prima fază, studenții de la facultățile de jurnalism, comunicare, litere, sociologie și mediu din întreaga țară vor participa la o sesiune intensivă de trei zile, susținută de experți naționali din domeniul mediului și mass-media. Aceștia vor însuși noțiuni fundamentale despre protecția mediului, gestionarea resurselor de apă și investigarea cazurilor de poluare, precum și despre impactul schimbărilor climatice.
Componenta practică va include o expediție de-a lungul râului Nistru, în cadrul căreia participanții vor documenta problemele de mediu și vor realiza materiale jurnalistice. La finalul programului, studenții își vor putea înscrie lucrările într-un concurs de publicații, având astfel șansa de a-și valoriza cunoștințele dobândite. Totodată, vor avea ocazia să învețe meseria de jurnalist în redacții locale, sub îndrumarea unor profesioniști.
Jurnalismul de mediu – crucial pentru promovarea dezvoltării durabile și protejarea planetei noastre
Lansarea Academiei a avut loc pe 26 septembrie, la Universitatea de Stat din Moldova (USM), în prezența Ambasadoarei Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, care a subliniat: „Jurnalismul de mediu este crucial pentru promovarea dezvoltării durabile și protejarea planetei noastre, fapt demonstrat și prin lansarea platformei Academia Eco Media. Suedia sprijină eforturile Republicii Moldova de integrare europeană și de construire a unui viitor mai bun, promovând libertatea presei și conștientizarea problemelor de mediu”.
Mass-media joacă un rol esențial în sensibilizarea publicului cu privire la problemele de mediu, a declarat Seher Ariner, reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.
„Un public informat generează dezbateri mai aprinse, iar atunci când preocupările legate de mediu, cum ar fi protecția și calitatea apei sunt aduse în prim-plan, acestea determină autoritățile, sectorul privat și comunitățile locale să ia măsuri mai eficiente. Iată de ce dezvoltarea jurnalismului de mediu, care are în vizor protecția mediului și gestionarea apei, este o prioritate pentru noi”, a spus ea.
Prezent la eveniment, Sergiu Lazarencu, Ministrul Mediului, a evidențiat, la rândul său, rolul mass-media în informarea publicului: „Cu cât suntem mai bine informați, cu atât putem contribui mai eficient la dezbaterea și elaborarea unor politici de protecție a mediului”.
Universitățile implicate și experții programului
Programul include colaborarea cu șase universități, printre care Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Comrat și Universitatea „Taras Șevcenko” din Tiraspol.
În cadrul academiei, studenții vor beneficia de instruire din partea specialiștilor din diverse domenii, precum resursele de apă, gestionarea deșeurilor, biodiversitatea și jurnalismul de mediu. Printre experții se numără:
- Elena Culighin – președinta Centrului Naţional de Mediu
- Aurelia Bahnaru – președinta e-Circular.org
- Silvia Ursul – expertă în biodiversitate, ornitologă și vicepreședinta Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova
- Cătălina Molodoi – expertă în Jurnalismul de Mediu și directoarea AJMTEM
- Lilia Curchi – expertă în Jurnalismul de Mediu
- Nicolai Romanovici – membru AO „Pelican”, specialist al Rezervației natural-științifice „Iagorlîc”.
De asemenea, reamintim că, în perioada 2022-2024, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic a desfășurat două ediții ale cursului facultativ „Jurnalism de Mediu” pentru studenții de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova.
La evenimentul de lansare au participat și absolvenții edițiilor anterioare. Unul dintre aceștia, Sergiu Guțu, consideră: „Jurnalismul de mediu este important pentru viitorii jurnaliști, deoarece abordează probleme legate de schimbările climatice și calitatea apelor, despre care nu se prea vorbește în presă, astfel contribuind la formarea unei societăți mai informate și mai implicate în protejarea mediului. Și, nu în ultimul rând, cursul dezvoltă abilități de investigare și analiză critică, care sunt importante în munca unui jurnalist”.
Academia Eco Media se desfășoară în cadrul proiectului PNUD-Suedia „Sprijinirea autorităților din Republica Moldova în managementul durabil al râului Nistru”.