fbpx

Concurs de fotografii prilejuit de Ziua Internațională a Munților

 Concurs de fotografii prilejuit de Ziua Internațională a Munților

Sursa foto: https://www.fao.org

Susține Ecopresa, distribuie!

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) desfășoară un concurs de fotografii, prilejuit de Ziua Internațională a Munților, care va fi marcată pe data de 11 decembrie. Potrivit unui comunicat al FAO, Ziua Internațională a Munților 2022 va crește gradul de conștientizare a necesității de a împuternici femeile de la munte să participe mai eficient în luarea deciziilor și să aibă un control mai mare asupra resurselor productive.

În anul 2003, Adunarea Generală a ONU a proclamat 11 decembrie drept Ziua Internațională a Munților cu scopul de a atrage atenția asupra problemelor dezvoltării regiunilor muntoase ale planetei. Organizația Națiunilor Unite atenționează asupra faptului că munții furnizează apă dulce, energie și hrană, resurse care vor deveni insuficiente în următoarele decenii. Totodată, în zonele muntoase se înregistrează o incidență ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în fața schimbărilor climatice, a defrișărilor, a degradării terenurilor și a dezastrelor naturale.

Femeile joacă un rol cheie în protecția mediului și în dezvoltarea socio-economică a regiunilor montane. În calitate de fermieri, vânzători de piață, antreprenori, artizani și lideri ai comunităților, femeile și fetele de la munte pot fi agenți majori ai schimbării. Atunci când femeile din mediul rural au acces la resurse, servicii și oportunități, ele devin o forță motrice în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei”, se menționează într-un comunicat al FAO.

Sursa foto: https://www.fao.org

Participanții la concurs vor trebui să realizeze câte o fotografie care să evidențieze rolul important al femeilor și fetelor de la munte. Câștigătorul va primi o cameră de acțiune (action camera).

Cum să participi la concurs?

Persoanele care vor să participe la concurs vor urma acești pași:

1. Trimiteți o fotografie ce reprezintă femei sau fete într-un cadru montan, cum ar fi un sat, un traseu, o piață, un peisaj, un sit de patrimoniu sau o comunitate montană.

2. Completați formularul de înscriere online, explicați mesajul fotografiei și rolul pe care-l au femeile în dezvoltarea durabilă a munților.

3. Nu uitați să postați fotografia dacă aveți o pagină Twitter, Instagram, Facebook, LinkedIn sau Flickr, folosind hashtag-ul #MountainsMatter și etichetând Mountain Partnership (@UNMountains).

Înscrierile vor fi evaluate în funcție de originalitate, relevanță pentru temă, valoarea artistică și potențialul de comunicare al fotografiei.

Fotografiile nu trebuie să aibă date sau text suprapus în cadru. Toate fotografiile ar trebui să fie în format jpeg sau jpg. De asemenea, fotografiile ar trebui să aibă o rezoluție cât mai mare posibil, cu un minim de 3000 de pixeli lăţime. Participanții vor trebui să adauge informațiile despre metadate în câmpurile IPTC din imagini (descriere, locație, data fotografiei, numele fotografului). Conținutul unei imagini nu trebuie să fie alterat (adăugarea, mutarea sau eliminarea elementelor într-un cadru, de exemplu, nu este permisă), dar este permisă retușarea de bază a imaginii (contrast, luminozitate etc.).

Termenul limită pentru înscriere la concurs este 25 noiembrie 2022 (12.00 ora Europei Centrale).

Mai multe detalii despre competiție puteți afla pe site-ul FAO.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari