VIDEO/ Descoperiți pensiunea „Casa Veche” – un loc pitoresc din lunca Nistrului
Pensiunea „Casa Veche” este un loc pitoresc, situat în lunca râului Nistru, care este gata să primească turiști. Unitatea de cazare este o casă bătrânească, ridicată acum 100 de ani și reconstruită din temelie.
„Casa Veche” și-a îmbunătățit condițiile de cazare, și-a extins spațiile destinate vizitatorilor, aliniindu-se astfel celor mai înalte standarde internaționale din industria ospitalității.
Pensiunea are șase camere care pot găzdui 20 de persoane și două terase acoperite cu o capacitate de 60 de persoane, fiind prietenoasă familiilor cu copiii. Farmecul noii unități de cazare este completat de un beci din piatră și o grădină.
Pensiunea „Casa Veche” a fost renovată cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, care derulează un program complex de susținere a turismului local și de încurajare a dezvoltării de afaceri in mediul rural.
Investițiile partenerilor de dezvoltare depășesc suma de 500.000 lei, bani care au acoperit cheltuielile pentru servicii de design, consultanță, branding și logistică.
Noua unitate de cazare aparține familiei Aramă, care a revenit în țară după ce a locuit peste hotare timp de mai bine de un deceniu. Inspirați de istoriile frumoase ale pensiunilor rurale deschise cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, dar și ale micilor vinării de familie, actualii proprietari au decis să cumpere și să renoveze o casă bătrânească din satul Palanca. Pe lângă gama largă de servicii turistice oferite, pensiunea a generat 6 locuri de muncă pentru femeile din sat.
Acum „Casa Veche” face parte acum din hub-ul turistic din sudul țării, destinația fiind inclusă pe ruta turistică vitivinicolă Ștefan Vodă.
Începând cu anul 2015, 11 pensiuni rurale au fost renovate cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra creșterii numărului de vizitatori străini. Până la sfârșitul anului 2021, alte 22 de unități de cazare vor fi inaugurate, consolidând astfel sustenabilitatea turismului din Moldova.
În prezent, 60% din cele 33 de pensiuni rurale deschise cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova sunt afaceri gestionate de femei, care oferă locuri de muncă pentru oamenii din zonele rurale, afectate grav de fenomenul migrației. În 2018, 160.000 de turiști au vizitat Moldova, în creștere cu 20% comparativ cu anul 2017.