Ziua Energiei, tot mai populară în Moldova
În 15 localități din R. Moldova au avut loc activități de promovare a energiei durabile, cu genericul Ziua Energiei. Evenimentele au avut loc în perioada mai–iunie 2019, fiind organizate de primării semnatare ale Convenției Primarilor privind Clima și Energia, reprezentanți ai proiectelor susținute de UE, ONG-uri.
Zilele Energiei au avut drept scop creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor cu privire la eficiența energetică, utilizarea surselor regenerabile de energie, adaptarea la schimbarea climei.
Potrivit oficiului Convenției Primarilor în Moldova, peste 6500 de cetățeni au participat la diverse activități de informare a populației și educativ-congnitive pentru copii și maturi. Ziua Energiei a fost celebrată prin lecții deschise și ore tematice în școli; mese rotunde cu participarea autorităților locale din regiune; concursuri de desen și pictură; concerte; expoziții privind regenerabilele; discuții cu cetățenii.
Practic fiecare localitate a organizat tururi pe bicilete, dar și desene pe asfalt, expoziții și victorine. Cei mai activi participanți au primit premii oferite de primării și proiect UE „Convenția Primarilor – Est”.
La Budești, Vișniovca, Telița, Strășeni, Cimișlia, Sărata Veche și Lozova, Ziua Energiei a fost organizată pentru prima data. În localitățile Cantemir, Ocnița, Ialoveni, Călărași, Feștelița sau Chișinău, Ziua Energiei a devenit deja tradiție.
Nina Costiuc, primarul orașului Budești, a menționat că Ziua Energiei a avut succes atât în rândul maturilor, cât și a tinerei generații. Nina Costiuc a menționat: „Ziua Energiei la Budești a fost organizată pentru prima dată. Circa 200 de persoane au participat la acțiunile de sensibilizare privind eficientizarea consumului de energie. Am vorbit cetățenilor și despre angajamentul orașului Budești de a reduce emisiile de CO2 cu 40% până în 2030, așa cum și-au propus mii de primării europene. Voluntarii au organizat o campanie de conștientizare a publicului despre conservarea climei și a energiei. Cu sprijinul partenerilor, am desfășurat concursuri de desene pentru copii, lecții tematice, un eveniment în aer liber pentru copii și părinți”.
Nicolae Tudoreanu, primarul satului Feștelița, spune că circa 250 de persoane din Feștelița au participat la Ziua Energiei în localitate. Feștelițenii au înțeles că omul și natura fac un tot întreg și pentru a menține această armonie, omul poartă mari responsabilități: să sorteze și recicleze deșeuri, să planteze și îngrijească arbori, să aibă grijă de animale, să doneze și ajute pe cel în dificultate, să fie informat mereu, să conștientizeze și anticipeze consecințele activităților sale. Primarul de Feștelița menționează: „În activități au fost implicate toate instituțiile publice din sat: Grădinița „Voinicel”, Gimnaziul „Vasile Moga”, Biblioteca Publică și Casa de Cultură. Astfel, am consolidat și mai mult parteneriatul local și dorința comună de a schimba localitatea spre bine. Feștelița aspiră către valorile comunităților europene”.
La Cantemir Ziua Energiei a devenit deja o tradiție de a fi organizată concomitent cu Ziua Copiilor. Potrivit Tatianei Puică, specialistă relații publice în cadrul primăriei, locuitorii de la Cantemir se bucură de avantajele aderării la Convenția Primarilor privind Clima și Energia, căci în oraș se realizează deja al doilea proiect demonstrativ susținut de UE.
La nivel european, Săptămâna Europeană a Energiei Durabile a fost marcată în perioada 17-21 iunie 2019. Zilele ale Energiei în Moldova vor mai fi organizate în august-septembrie, în alte câteva localități semnatare ale Convenției Primarilor, inclusiv în Chișinău.