fbpx

Zece jurnaliști familiarizați cu subiecte ce țin de agricultura de la noi și impactul schimbărilor climatice

 Zece jurnaliști familiarizați cu subiecte ce țin de agricultura de la noi și impactul schimbărilor climatice

Schimbările climatice reprezintă o problemă globală. ©AP Images/European Union 2018 – EP

Susține Ecopresa, distribuie!

Mai mulți jurnaliști au participat la un atelier online pe subiectul: „Adaptarea la schimbările climatice și agricultura din Republica Moldova”.

Atelierul a fost organizat cu scopul de a-i familiariza pe jurnaliștii și jurnalistele, care scriu pe subiecte legate de mediu și agricultură, cu obiectivele, activitățile și rezultatele  proiectului Ag-SAP. Coordonatoarea proiectului, Ala Druță, a menționat că: „Proiectul Ag-SAP vine cu soluții de  prioritizare și integrare a adaptării la schimbările climatice în sectorul agrar la diferite niveluri de guvernare, urmând o abordare integrată și acordând o atenție sporită activităților care vizează construirea rezilienței climatice, în special în zonele rurale. De aceea, o conlucrare cu presa de profil este crucială, atât pentru a-i informa pe oamenii care practică agricultură, dar și pentru a motiva instituțiile de resort să îmbunătățească politicile statului în domeniul adaptării la schimbările climatice.

Atelierul a fost organizat în cooperare cu Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Republica Moldova (AJMTEM). Lilia Curchi, directoare executivă, care a avut și o prezentare în cadrul atelierului a subliniat că: „Presa are un mare aport pentru a avea o societate bine informată, responsabilă și implicată activ în protecția eficientă a mediului înconjurător şi dezvoltarea durabilă. De aceea, asociația noastră și-a propus să formeze specialiști media în domeniul ecologic și să  promoveze jurnalismul de mediu în țara noastră. Așa cum schimbările climatice sunt o provocare tot mai mare, omul simplu trebuie să fie informat, pe înțelesul lui, cum anume acestea ne afectează pe noi toți. La fel, tot jurnaliștii sunt cei, care prin materialele lor, pot pune presiune publică pe autorități ca anumite reforme, în acest sens, să fie accelerate.

Reprezentantul adjunct al FAO în Moldova, Tudor Robu, susține că: „Pentru FAO, comunicarea este un element foarte importantîn cadrul implementării obiectivelor organizației, atât la nivel global, cât și național. În special, ne propunem să furnizăm informația relevantă ca presa să fie informată, dar și instruităîn aspecte ce țin de agriculturăși mediu. Cred ca evenimentul de astazi a fost un pas categoric în realizarea acestui obiectiv.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului FAO Integrarea adaptării în procesele de planificare pentru reducerea vulnerabilităților la schimbările climatice, la nivel local și central, în sectorul agricol din Republica Moldova (Ag-SAP), care se desfășoară în perioada 2020 – 2023 și care își propune să integreze soluțiile de adaptare la schimbările climatice în procesele de planificare a sectorului agricol din țara noastră.

Proiectul FAO Ag-SAP este finanțat de Fondul Verde pentru Climă și lucrează în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Ministerul Mediului, pentru a contribui la obiectivul de mărire a rezilienței și adaptare a sectorului agricol al Moldovei la schimbările climatice. Proiectul va acorda sprijin MAIA, instituțiilor subordinate în a integra adaptarea la schimbările climatice în procesele de planificare ale sectorului agricol îmbunătățind, în același timp, securitatea alimentară pentru populația Moldovei, asigurând o abordare sensibilă la gen și participarea grupurilor vulnerabile.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!