fbpx

VIDEO/ O locuință termoizolată = un mediu mai curat

Susține Ecopresa, distribuie!

Moldovenii achită facturi mai mari pentru energie termică din motivul că energia pe care o consumă la metru pătrat este de două-trei ori mai mare decât în alte țări, susține expertul în eficiență energetică Victor Parlicov. Potrivit lui, Republica Moldova are o problemă cu eficiența energetică a clădirilor la nivel de țară.

Cea mai dificilă misiune – blocurile construite în perioada sovietică

Problema eficienței energetice nu se referă la casele bătrânești, cum ar părea la prima vedere, dar la blocurile construite în perioada sovietică.  „Se făceau clădirile din beton, material care permite să iasă energia. Astfel și factura la energie, în mediu, este mai scumpă decât ar trebui, anume datorită pierderilor mari. În țara noastră se achită mai mult pentru facturile la căldură nu atât din cauza tarifelor, cât din motiv că noi consumăm de 2-3 ori mai multă energie pe m2 decât în alte țări”, susține Victor Parlicov, care este şi expert naţional al Convenţiei Primarilor pentru Climă şi Energie în R. Moldova.

Acesta relatează că, anterior, la sate, țăranii foloseau metode speciale în construcția caselor pentru a micșora pierderile de energie a clădirii.

„Ferestrele caselor bătrânești erau înfundate de la suprafața clădirii, astfel se crea o pernă de aer care protejează de vânturi. Streșinile, partea prelungită a acoperișului, țineau umbra până la geam pe timp de vară, iar iarna, când soarele este mai jos de linia orizontului, razele soarelui pătrundeau în casă”, explică expertul.  Acesta mai spune că cel mai important rămâneau a fi sobele, căci dacă sobarul era bun, practic nu existau pierderi de energie, căci, aceștia știau cum să creeze tunelurile din cadru sobei și reușeau să păstreze aproape toată căldura.

Informația este confirmată de un localnic din Vorniceni. Bărbatul a povestit că locuința sa păstrează foarte bine căldura, precizând că este o casă bătrânească. Şi alți oameni din Vorniceni, întâlniți în timpul documentării pentru acest reportaj, au spus că pentru a păstra temperatura în casă închid ermetic ușile și ferestrele, așa cum se făcea pe vremuri.

O fostă profesoară îşi aminteşte cât de mult frig a îndurat cât a lucrat în şcoală, lucru care acum nu se mai întâmplă, căci au fost schimbate ferestrele. Unii localnici apelează la tehnici noi de termoizolare a caselor, precum acoperirea pereților caselor cu vată minerală, schimbarea geamurilor și ușilor vechi pe geamuri termopane și uși noi etc.

Legislația din R. Moldova, conformă cu cerințele europene

Parlicov spune că în R. Moldova sunt în proces de derulare o serie de inițiative în domeniul eficienței energetice, iar legislația a fost adusă în conformitate cu cerințele europene și urmează a fi implementată.  Fiecare clădireva fi primi un certificat energetic, în funcție de câtă energie este nevoie pentru a o întreține pe parcursul anului. În baza acestora, se vor lua măsuri pentru a îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor, în special a celor cu destinație publică: spitale, grădinițe, școli sau blocurile multietajate.

Sprijin UE pentru eficientizarea termică

Datorită suportului UE mai multe instituții publice din țară au beneficiat de măsuri de eficientizare energetică.

De exemplu, în satul Vorniceni, la Grădinița nr. 1 a fost construită o cazangerie pe biomasă, care utilizează combustibil ecologic – peleți- deja de șase.

Primarul localității, Vasile Tofan, ne-a povestit că în cadrul aceluiaşi proiect au fost instalate și baterii solare pe acoperișul grădiniței, ceea ce a redus cheltuielile de încălzire a apei în instituție.

Totuși, edilul spune că instituţiile publice din sat necesită a fi izolate termic. Printre acestea se numără cele două grădinițe, clădirea primăriei și casa de cultură. Ultima, nici nu este conectată la energia termică.

Satul Vorniceni este semnatar al iniţiativei europene Convenției Primarilor pentru Climă şi Energie din anul 2018  și are aprobat un plan concret de acțiuni în care are incluse măsuri de eficientizare energetică a clădirilor publice și informarea populației despre beneficiile acesteia. Vorniceni este printre localitățile ce au conștientizat importanța protecției mediului și promovează acțiuni de sprijinire a implementării obiectivului UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030 și adaptare la schimbările climatice.

Autoare: Carolina Buimestru

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Responsabilizare prin informare în localităţile codrene” în raionul Strășeni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!