fbpx

VIDEO. Au găsit soluții la problemele de mediu din școala lor. „Echipele Verzi” într-un nou schimb de experiență

 VIDEO. Au găsit soluții la problemele de mediu din școala lor. „Echipele Verzi” într-un nou schimb de experiență
Susține Ecopresa, distribuie!

Grupuri de elevi de la cinci școli din republică s-au întâlnit pentru un schimb de experiență la Complexul „Eco Village Moldova” din satul Râșcova, raionul Criuleni. Participanții fac parte din „Echipele Verzi” din cadrul Proiectului „Spre o Școală mai Verde, Durabilă și Eficientă”.

Elevii de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău au depistat problema sondelor de ventilare din școala lor, care nu funcționează și trebuiesc înlocuite cu altele noi.

David Pasenco, elev la LTR „Aristotel”, spune că cea mai bună soluție ar fi schimbarea sistemului de aerisire, chiar dacă acest lucru ar fi costisitor. „Din partea tuturor elevilor din liceu, mi-aș dori un nou proiect din partea administrației și cu sponsori din afară, care ar ameliora această problemă cât mai curând”, susține elevul.

După mai multe analize privind calitatea aerului din LTR „Aristotel”, cea mai mare concentrație de bacterii nu a fost găsită în toalete, ci în sălile de clasă. Și în cazul acestei probleme „Echipa Verde” a găsit o soluție.

„Ne-am gândit că atâta timp cât un număr mare de bacterii se găsește în aer este pusă în pericol și sănătatea fiecărui elev. Ce a fost destul de alarmant este că în cabinete s-a dovedit a fi un număr mai înalt de bacterii decât chiar și în toalete. Pentru rezolvarea acestei probleme s-au procurat lămpi cu cuarț, a căror lumină ultravioletă ajută la dezinfectarea aerului. Această soluție s-a dovedit a fi foarte eficientă”, afirmă elevul Cristian Curcă.

Și în celelalte instituții de învățământ elevii au fost implicați activ în ecologizarea spațiului școlar.

„Odată cu implicarea echipei noastre în programul „Școala Verde”, a fost pentru noi o provocare și am început activități precum înverzirea teritoriului liceului. De asemenea, măsurările de micro climat au permis să scriem un proiect pentru schimbarea becurilor vechi necorespunzătoare cu cele de tip led”, povestește Laura Chetrari, elevă la Liceul „Ștefan cel Mare” din orașul Șoldănești.

„Principala problemă în școala noastră este managementul deșeurilor. Cu membrii echipei am amplasat pe holul primului etaj tomberoane speciale pentru colectarea selectivă a deșeurilor:  hârtie, plastic și baterii”, spune Andreea Brînză, elevă la Gimnaziul Pruteni din raionul Fălești.

Iar la Liceul Teoretic Grătiești a fost construită o seră, unde elevii cultivă legume ecologice, îndrumați de profesorul de biologie Grigore Catana. „Avem deja roșii, ardei, castraveți. Prin alt proiect am câștigat un aparat special unde o să folosim deșeurile menajere pentru producerea biogazului pentru încălzirea serei. De asemenea, am obținut în cadrul altui proiect și un fotovoltaic pentru producerea electricității”, povestește profesorul.

La Grătiești și deșeurile de hârtie sunt transformate în peleți pentru foc. Fiecare clasă are graficul său. La sfârșitul săptămânii se strânge hârtia, se rupe mărunțel și se fac peleți. În această iarnă, peleții au fost oferiți persoanelor vârstnice din sat.

Potrivit organizatorilor – Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile, în colaborare cu Centrul Național de Mediu – obiectivul principal al evenimentului a fost popularizarea în rândul membrilor școlii verzi a practicilor bune în domeniile: mediu, eco-construcții, eficiență energetică, conservarea apei, agricultura ecologică sezonieră și locală și schimbul de experiență între participanți.

„Noi astăzi suntem în acest loc pitoresc și plin de lucruri interesante, continuăm învățarea practicilor noi, putem să vedem cum ei lucrează, cum sunt instalate panourile fotovoltaice, cum sunt crescute plantele, cum este colectată apa. Pe parcursul întregului an, am învățat cum să fim sustenabili, cum să ne dezvoltăm și astăzi noi vedem rezultate frumoase. Elevii cu mare entuziasm împărtășesc experiențele lor și noi suntem foarte mândri de dânșii”, ne comunică Irina Plis, manageră de proiect, președinta AEER.

Vizita de studiu a inclus și o masă rotundă sprijinită financiar de Centrul Național de Mediu, ca parte a proiectului „Grădina Școlară”, implementat cu suportul Uniunii Europene.

Proiectul „Spre o Școală mai Verde, Durabilă și Eficientă” este finanțat de Ministerul Federal al Germaniei pentru Cooperare Economică și Dezvoltare prin proiectul „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030”, realizat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Autor: Andrei Bordian

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!