fbpx

VIDEO/ Incinerarea și siguranța. Fost șef al Gărzii de Mediu din România: Tragem un semnal de alarmă că dacă statul nu este puternic, cu instituții și laboratoare dotate, restul ține de crimă organizată

 VIDEO/ Incinerarea și siguranța. Fost șef al Gărzii de Mediu din România: Tragem un semnal de alarmă că dacă statul nu este puternic, cu instituții și laboratoare dotate, restul ține de crimă organizată
Susține Ecopresa, distribuie!

În lipsa unui sistem de monitorizare a calității aerului și a unui laborator performant al statului este periculos să permiți incinerarea sau coincinerarea deșeurilor. De această părere este Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu din România. Opinia a fost exprimată în cadrul unei emisiuni Punctul pe Azi în care s-a discutat incinerarea deșeurilor.

În același timp, deputata Ina Coșeru, una dintre autoarele modificărilor la Legea deșeurilor care ar permite incinerarea și coincinerarea deșeurilor, susține că conform prevederilor agentul economic va fi obligat să monitorizeze prin laboratorul pe care îl va avea calitatea aerului și să furnizeze online toată informația în mod transparent, publicului, nu doar autorităților competente.

Mai mult deputata susține că este sigură 100% că datele vor fi reale. „Există siguranță sută la sută pentru că am spus că în regim online va trebui să ne ofere informații, în cazul când nu va oferi informații, noi nu vom spune ok, bine, vom închide ochii și vom merge pe buna credință a, nu, în autorizație va fi stipulat, el este obligat să ne ofere informații, în cazul în care noi nu avem acces la această informație, autorizația este sistată”, afirmă Coșeru.

În replică, Berceanu spune că dacă statul se va baza pe datele pe care i le va transmite un prestator de servicii, atunci nu se va ajunge nicăieri pentru că datele furnizate de acesta mereu vor fi bune, iar în final statul nu va putea acționa agentul economic în instanță, nu va putea închide fabrica și nici să-i retragă autorizația.

„E nevoie de un double check (n.r. verificare dublă), un laborator performant al statului. nu ne bazăm niciodată pe ce transmite online un prestator de serviciu. (..) Acum ce ve-ți face în R. Moldova ține de dvs., dar tragem un semnal de alarmă că dacă statul nu este puternic cu instituții și laboratoare dotate, restul ține de crimă organizată”, afirmă Berceanu.

Mai mult, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu din România a atenționat că dacă în Republica Moldova se permite importul de second hand, atunci există riscul să fie importat și deșeuri ilegale. Potrivit lui, „Europa de Vest nu are capacitatea de gestionare a deșeurilor și le trimiteau în China, iar de un an jumate au început să le trimită către Europa de Este, Bulgaria, România, Polonia sunt cele mai vizate țări și avem o luptă febrilă cu importurile mascate de deșeuri”.

CITIȚI ȘI „Înainte să fie permisă incinerarea anvelopelor, trebuie efectuată monitorizarea emisiilor de gaze”. 34 de ONG-uri se adresează Parlamentului

Mai multe organizații neguvernamentale au semnat o declarație prin care îi cer Parlamentului să amâne adoptarea noilor modificări la Legea privind deșeurile, care va permite incinerarea anvelopelor. Semnatarii cer legislatorilor să asigure monitorizarea obligatorie a emisiilor de gaze de eșapament, înainte să fie permisă incinerarea anvelopelor în Republica Moldova. Declarația a fost semnată de 34 de ONG-uri, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!