fbpx

VIDEO/ Copaci defrișați ilegal și teren privat din interiorul parcului Valea Trandafirilor – îngrădit

 VIDEO/ Copaci defrișați ilegal și teren privat din interiorul parcului Valea Trandafirilor – îngrădit

Foto: Ziarul de Garda

Susține Ecopresa, distribuie!

Timp de două zile, pe strada Mazililor 34 din sectorul Botanica din Chișinău, un teren aflat chiar în incinta parcului „Valea Trandafirilor” au fost defrișați peste 20 de copaci. Totodată, terenul a fost îngrădit cu un gard metalic. Potrivit Ziarului de Gardă, gardul a fost instalat miercuri, 8 aprilie, și tot în acea zi, arborii au început să fie tăiați.

Șeful Întreprinderii Municipale „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi”, Serghei Carp, a declarat pentru ZdG că zona respectivă este privată, iar autoritățile locale nu au putut interveni pentru a stopa tăierile de copaci.

„Acolo este teren privat și suntem la curent cu aceste defrișări. Acolo a fost Poliția și am anunțat Inspectoratul pentru Protecția Mediului ca să se ducă să clarifice. Spații Verzi nu are nicio atribuție. Acum trebuie reprezentanții Inspectoratului de Mediu să vadă legalitatea acestor defrișări”, a punctat Serghei Carp.

„S.A. Alliance Insurance Group dețin un teren pe strada Mazililor 34. Este proprietate privată. Ei au obținut un document de la Direcția Generală Locativ-Comunală pentru a efectua lucrări de salubrizare. Dar dânșii, sub pretextul acelui document, au defrișat 20 de arbori, cu diametrul de 12 – 50 cm, specia arțar american. Și un salcâm este vătămat. Aceștia nu au avut autorizație pentru a efectua lucrările de tăiere a arborilor. Cazul dat este documentat de către Inspectoratul de Poliție Botanica în comun cu Inspecția pentru Protecția Mediului Chișinău. Acum se acumlează probe pentru dosar și ulterior se va lua o decizie. Poate va trimie la noi, la Protecția Mediului, și după competențe să luăm noi măsuri. La ora actuală defrișările sunt stopate. Direcția Generală Locativ-Comunală a emis acel act pentru a salubriza zona, dar în nici un caz pentru a tăia copacii. Pentru cele întâmplate ei riscă amendă, plus (recuperarea, n.r.) prejudiciului cauzat”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Lilian Munteanu, șef IPM Chișinău.

Munteanu a subliniat faptul că, în acest moment, nu se cunoaște suma totală a prejudiciului cauzat după tăierea arborilor.

Datele de la Cadastru consultate de ZdG arată că terenul amplasat pe strada Mazililor 34 are o suprafață de 88 de ari. A fost vândut de autorități încă în 2004 în urma unei licitații publice. De atunci, și-a schimbat de mai multe ori proprietarii.

În 2016, terenul a intrat în proprietatea companiei de construcții „Inamstro”. În iunie 2016, compania însă vinde terenul cu cele câteva construcții de pe el firmei „Alliance Insurance Group”, cea care a gestionat anterior compania de asigurări cu același nume – fosta „Victoria Asigurări”, atribuită controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. În 2018, terenul a fost pus în gaj la o altă companie de asigurări, Moldasig, pentru 15,6 milioane de lei.

La 24 februarie 2020, în urma unui antecontract, terenul și bunurile imobile de pe el ajung în proprietatea companiei „Promilton” SRL, cea care gestionează compania de construcții „Sky House”.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

1 Comment

Comments are closed.