Peleți și brichete din biomasă pentru încălzirea caselor: ce potențial există în Republica Moldova
VIDEO/ 64 de femei au obținut granturi pentru lansarea afacerilor prietenoase mediului
Suedia și PNUD susțin 64 de femei cu activitate economică în gospodăriile lor pentru a demara afaceri prietenoase mediului și reziliente la schimbările climatice. Fiecare dintre ele a obținut câte un grant în valoare de până la 4.400 dolari SUA și vor mai beneficia de mentorat și instruire pe parcursul unui an, în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”.
Antreprenoarele au fost selectate în cadrul unui concurs, la care au participat 255 de femei din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, UTA Găgăuzia, zona de securitate și regiunea transnistreană.
„Suedia sprijină femeile să aplice practici agricole moderne și durabile, ajutându-le astfel să-și sporească veniturile. În contextul unei țări predispuse la dezastre, adoptarea unor practici durabile de viață este elementul cheie pentru întărirea durabilității gospodăriilor individuale, în același timp construind reziliența generală a comunităților în fața amenințărilor legate de schimbările climatice și a riscurilor de mediu, mai cu seamă în situația în care impactul acestora va deveni mai acut în următorii ani”, afirmă Virginia Bîlici, coordonatoare de programe din cadrul Ambasadei Suediei la Chișinău, la evenimentul de decernare a certificatelor de grant, desfășurat pe 19 aprilie 2022.
Startup-urile acoperă o gamă largă de domenii: apicultura, creșterea animalelor, creșterea păsărilor și managementul gunoiului de grajd, creșterea și prelucrarea plantelor medicinale, managementul deșeurilor textile, înlocuirea agenților frigorifici care epuizează stratul de ozon din sectorul comercial cu agenți frigorifici naturali etc.
Asistența obținută va fi investită de beneficiare pentru: construirea de sere și instalarea sistemelor de irigare prin picurare pentru cultivarea legumelor, florilor sau fructelor de pădure, implementarea sistemelor de energie regenerabilă pentru cultivarea și prelucrarea legumelor, dezvoltarea unei pensiuni agroturistice etc.
„În sat avem posibilități limitate de a ne câștiga existența. De un an, vânzarea furajelor granulare pentru animale este una dintre sursele de venit pentru familia mea. Datorită acestui sistem de panouri solare pe care planific să-l instalez, costurile de producție vor fi mai mici, iar eu voi putea scădea prețurile la furaje, cu speranța de a avea mai mulți cumpărători”, spune Ana Copușciu din satul Copceac, raionul Ceadîr-Lunga.
„În Moldova, femeile din mediul rural sunt de patru ori mai predispuse la sărăcie, sunt subreprezentate în procesul de luare a deciziilor publice și sunt mai vulnerabile la schimbările climatice. Prin urmare, oferind aceste granturi, PNUD și Suedia urmăresc să îmbunătățească accesul femeilor la activități alternative de generare a veniturilor, precum și la cunoștințele și informațiile privind gestionarea rezistentă a resurselor naturale și agricole de care depind”, afirmă Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD Moldova.
Proiectul „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” contribuie la dezvoltarea durabilă și sporirea rezilienței la schimbările climatice a localităților din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, UTA Găgăuzia, zona de securitate și regiunea transnistreană prin abilitatea economică, socială și educațională a femeilor.