VIDEO/ 15 șerpi au fost scoși de pompieri din subsolul unei grădinițe din satul Cucoara
Mai mulți șerpi au fost descoperiți hibernând în subsolul unei grădinițe din satul Cucoara, Cahul. La fața locului a intervenit o echipă de pompieri care au și evacuat, în siguranță, reptilele. Din echipa de intervenție a făcut parte și Elena Tanas, colaboratoare a Detașamentului Situații de Urgență Cahul, care este pasionată de reptile.
Femeia a povestit că șerpii erau localizați într-un coridor care lega două încăperi din subsolul grădiniței.
„Spațiul era căptușit cu vată minerală, iar șerpii erau băgați în această vată, pe o rază de 2-3 m2. Unul dintre ei era mai aproape de ușa de acces, așa că el a fost primul pe care l-au văzut angajații grădiniței. În total am numărat 16 șerpi, dintre care am evacuat 15. Unul a reușit să scape prin niște țevi”, a povestit Elena Tanas.
După intervenția de succes, doamna Tanas a adus asigurări localnicilor că această specie este total inofensivă și nu este veninoasă. Mai mult decât atât, pe timpul iernii acești șerpi sunt foarte amorțiți și nu răspund la nici un stimul, așa că nu prezintă absolut nici un pericol pentru oameni. Potrivit Elenei Tanas, grupul de șerpi s-a aciuat în subsolul acestei instituții publice datorită prezenței rozătoarelor, adică a șoarecilor și șobolanilor, cu care reptilele se hrănesc. În acest mod, șerpii își îndeplinesc rolul deosebit de important în natură, și anume de a ține sub control populațiile de rozătoare dăunătoare oamenilor.
Pentru a asigura supraviețuirea celor 15 șerpi, Elena Tanas a luat legătura cu specialiștii Institutului de Zoologie din Chișinău. Animalele au fost transportate la Detașamentul Situații de Urgență Cahul, urmând a fi preluate de colaboratorii Institutului, care le vor amenaja un habitat special pentru ele, numit hibernacul. În caz contrar, șerpii riscă să moară de foame.
Potrivit specialiștilor, acești 15 șerpi fac parte din specia Dolicophis caspius (șarpe rău), iar cea mai potrivită metodă de salvare este eliberarea în preajma locației originare, lunca Prutului, acolo unde este de altfel arealul de răspândire natural al acestei specii.
Șerpii au fost evacuați din subsolul grădiniței în după amiaza zilei de luni, 10 ianuarie.
În cazuri similare oamenii sunt rugați să nu intervină de unii singuri, dar să solicite asistența specialiștilor prin intermediul Serviciului 112.
Autoare: Silvia Ursul