Semnal de alarmă! Utilizarea apelor subterane pentru irigații nu trebuie admisă: va conduce la degradarea solurilor
Ecologistul Ilia Trombițki comentează critic obiectivele referitoare la utilizarea apelor subterane pentru irigații, aflate pe agenda unor instituții publice. El reamintește că 80-90% din toate apele subterane ale Republicii Moldova nu sunt bune pentru irigare din cauza conținutului ridicat de săruri, care provoacă salinizarea solurilor, degradarea lor.
Contextul este următorul: o delegație a Republicii Moldova a efectuat în septembrie o vizită de studiu în România „având ca scop preluarea bunelor practici privind utilizarea apelor pentru irigarea terenurilor agricole”, „cu accent pe utilizarea eficientă a apelor subterane”.
Din delegație au făcut parte specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Ministerului Mediului, Asociației „Moldova Fruct” și fermieri.
Între altele, într-un comunicat al Ministerului Agriculturii se spune că fermierii din Republica Moldova doresc să-și „îmbunătățească accesul la resursele de apă, inclusiv subterane”, și că ar urma să fie eliminate „obstacolele în obținerea autorizațiilor de mediu pentru folosirea apei subterane în scopuri de irigare”. Există și un grup de lucru care se ocupă de aceste aspecte.
Cine și de ce a permis utilizarea apelor subterane pentru irigații?
Utilizarea apelor subterane pentru irigații a fost permisă prin lege pe timpul guvernării lui Plahotniuc, reamintește Ilia Trombițki, solicitat de Ecopresa. Cui îi este avantajos acest lucru? Agenților economici care au luat în arendă loturi de pământ de la mici proprietari, dar care nu au acces la resurse de apă de suprafață (râuri, lacuri, iazuri) pentru irigare. Lor nu le pasă de calitatea solului, de faptul că acesta va degrada în câțiva ani, din cauza că pământul nu le aparține și sunt axați pe obținerea profitului aici și acum, explică ecologistul.
După venirea la guvernare, mai mulți reprezentanți ai PAS cu viziuni ecologiste au criticat respectivele modificări la Legea apelor, însă iată că acum „nimeni nu-și mai amintește despre aceasta”, constată Ilia Trombițki.
Apele uzate reciclate pot fi folosite în agricultură
Chiar dacă am avea toate apele subterane dulci, acestea n-ar trebui folosite pentru irigații, pentru a nu epuiza rezervele de apă potabilă. Agenția Europeană de Mediu îndeamnă la utilizarea apelor uzate filtrate în agricultură. Astfel, resursele de apă dulce ar merge către alte necesități, inclusiv pentru natură și gospodării individuale.
În paralel, Agenția Europeană de Mediu promovează eficientizarea proceselor de irigare. Potrivit acesteia, consumul eficientizat al apei se realizează deja în Europa atât prin eficiența transportului apei (proporţia apei captate care este distribuită pe terenul agricol), cât şi prin eficiența aplicării irigațiilor pe terenul agricol (cantitatea de apă utilizată de o cultură în raport cu apa distribuită acelei culturi). În Grecia, de exemplu, rețelele cu o eficiență optimizată a transportului și distribuției au condus la economii estimate de apă de 95% în comparaţie cu metodele de irigaţie folosite anterior.