fbpx

„Urgență climatică, urgență jurnalistică”. Jurnaliștii de mediu din întreaga lume cer respectarea dreptului de a informa despre problemele de mediu

 „Urgență climatică, urgență jurnalistică”. Jurnaliștii de mediu din întreaga lume cer respectarea dreptului de a informa despre problemele de mediu

Imagine simbol: rsf.org

Susține Ecopresa, distribuie!

În ajunul conferinței COP26 a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care a început la Glasgow, Scoția, la 1 noiembrie, Reporters Without Borders (RSF) și peste 60 de jurnaliști de mediu din 34 de țări fac apel la respectarea dreptului de acoperire a problemelor de mediu. Printre semnatari se numără și jurnalista Lilia Curchi, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Moldova.

Apelul intitulat „Urgență climatică, urgență jurnalistică” a fost semnat de jurnaliști generaliști, de cei cu experiență în acoperirea problemelor „verzi”, dar și de cei aflați la început de cale, toți au denunțat obstacole care limitează dreptul de a furniza informații despre aceste probleme, care sunt totuși cruciale pentru întreaga omenire. Și cer guvernelor să recunoască oficial că dreptul la informare despre problemele de mediu este inerent dreptului la un mediu sănătos și dreptului la sănătate.

Recursul subliniază că, deși dreptul de a acoperi problemele de mediu a fost stabilit ca principiu încă de la Summit-ul Pământului al ONU de la Rio de Janeiro din 1992, acest drept încă nu este respectat. Semnatarii raportează că, în multe țări, este încă foarte dificil să se obțină informații și date științifice despre mediu, deși astfel de informații sunt de interes public suprem, iar acoperirea lor poate ajuta la schimbarea comportamentului și, prin urmare, poate ajuta la combaterea amenințării fără precedent reprezentată de încălzirea globală.

„La aproape 30 de ani după ce dreptul de a acoperi problemele de mediu a fost proclamat în Declarația Națiunilor Unite ale Summit-ului Pământului de la Rio de Janeiro în 1992, acest drept trebuie să devină în sfârșit o realitate, trebuie în sfârșit aplicat și respectat fără excepție, ca ceva este evident”, a spus secretarul general al RSF, Christophe Deloire. „Ora urgenței climatice este o urgență jurnalistică. Acoperirea mediului este acum vitală”, a subliniat Deloire.

Din cauza pericolelor legate de acoperirea problemelor de mediu în unele părți ale lumii – cel puțin 21 de jurnaliști au fost uciși în ultimii 20 de ani pentru că au investigat aceste probleme sensibile – RSF și jurnaliştii care au semnat apelul solicită, de asemenea, implementarea concretă a dreptului internațional privind protectia jurnalistilor.

Printre jurnaliștii care au semnat apelul se numără și Gaëlle Borgia, câștigătoarea Premiului Pulitzer 2020 cu sediul în Madagascar, Morgan Large din Franța, specialist în industria alimentară, Grigory Pasko din Rusia, laureat RSF al Libertății Presei, care a primit Premiul Saharov în 2002, Soulik Dutta din India, un expert în probleme legate de energie și terenuri, Khadija Sharife din Africa de Sud, care investighează crimele de mediu, și Lucien Kosha, un freelancer care se ocupă de minerit în RDC.

Apelul „Urgență climatică, urgență jurnalistică” poate fi citit mai jos:

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!