fbpx

Un val de căldură a ridicat temperaturile din Oceanul Arctic, din partea siberiană, cu 20 de grade

 Un val de căldură a ridicat temperaturile din Oceanul Arctic, din partea siberiană, cu 20 de grade
Susține Ecopresa, distribuie!

Partea siberiană a Oceanului Arctic s-a încălzit cu 20 de grade față de temperaturile medii în urma unui val neobișnuit de căldură care a lovit această zonă. În același timp, Asia centrală și de nord și Siberia de Est înregistrează temperaturi cu 20 de grade mai scăzute decât de obicei, scrie Green Report.

Cele mai afectate de creșterea temperaturilor sunt Marea Kara, Marea Siberiană și Marea Laptev, toate făcând parte din Oceanul Arctic. Una dintre explicații ar fi că acest val de căldură este transportat de curenții de aer din sud, din Oceanul Atlantic de Nord, Scandinavia și Europa de Est.

Masele mari de aer pot fi înlocuite sau transportate rapid fără prea multe modificări imediate ale temperaturii sau ale altor proprietăți. Acesta este motivul pentru care putem vedea temperaturi pozitive la Polul Nord sau în aerul arctic rece”, au explicat cei de la Severe Weather Europe.

Autorii lucrării amintesc de a treia lege a mișcării a lui Newton, potrivit căreia pentru fiecare acțiune există o reacție egală și opusă. „Pe măsură ce vedem această încălzire peste zona arctică, o reacție opusă, rece, are loc probabil în altă parte”, au scris aceștia, apoi arată cum în Asia Centrală și de Nord, dar și în Siberia de Est, temperaturile au ajuns la -30 de grade, cu 20 de grade mai puține decât media obișnuită. Acest aer rece este împins din zona arctică de către valul de căldură.

În ciuda unui val de încălzire foarte impresionant și a temperaturilor mult mai ridicate decât în mod normal, nu este de așteptată o scădere semnificativă a concentrației de gheață marină în acest moment. Temperaturile sunt cu peste 20 de grade peste cele normale în regiune, dar cu temperaturi normale între -20 de grade C și -25 de grade C, temperaturile ajung în jurul valorii de zero grade sau ușor pozitive”, au explicat cei de la Severe Weather Europe.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!