Staţia de monitorizare de la Mateuţi şi-a început activitatea. Oamenii vor fi informaţi despre ce fel de aer respiră
De acum înainte, autorităţile de la Chişinău vor avea posibilitatea să monitorizeze cu precizie calitatea aerului în zona industrială Râbnița-Rezina şi să compare datele obţinute cu cele prezentate de unităţile industriale. Aceasta se întâmplă după ce stația automată de monitorizare a calității aerului de la Mateuți, raionul Rezina, a fost dată în exploatare joi, 2 noiembrie.
Stația va înregistra date privind nivelul de poluare a aerului în regim continuu, pe o rază de acțiune de până la 100 de kilometri. Populația din zonă va fi informată despre calitatea aerului, iar factorii de decizie vor elabora politici de mediu, menite să protejeze sănătatea umană și mediul.
Astfel, se va cunoaşte şi nivelul poluanţilor emişi de două întreprinderi mari transnistrene – Uzina metalurgică şi Fabrica de ciment din Râbniţa.
„Ambele entități mari din stânga Nistrului, Fabrica de ciment de la Râbnița și Uzina metalurgică de la Râbnița, sunt în proces de perfectare și aducere în conformitate a actelor operaționale cu legislația Republicii Moldova. În baza datelor pe care le vom recepționa de la stație, vom avea posibilitatea să monitorizăm inclusiv emisiile de la uzinele din stânga Nistrului, pentru a vedea ce emisii depozitează în atmosferă și să avem o claritate pe partea autorizări și control”, a declarat la eveniment ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, citată de serviciul de presă al instituţiei.
„Este deosebit de important să fie combătute la sursă emisiile de poluanți și să fie identificate și puse în aplicare cele mai eficiente măsuri de reducere a emisiilor pe plan local, național și comunitar”, a menţionat şi directorul adjunct al Agenției de Mediu, Dorin Poverjuc. Emisiile de poluanți atmosferici nocivi vor fi evitate, combătute sau reduse luându-se în considerare standardele Organizației Mondiale a Sănătății.
CITEŞTE ŞI: Ministra Mediului a explicat în ce condiţii a fost prelungită autorizaţia Uzinei de la Râbniţa
Staţia este echipată conform standardelor Directivei Uniunii Europene 2008/50, a subliniat Agenţia de Mediu. Va monitoriza cinci poluanți primordiali: particulele în suspensie cu diametrul 10 mkm (PM1, PM 2,5, PM4,10), dioxidul de azot (NO2), dioxidul de sulf (SO2), monoxidul de carbon (CO) și ozonul troposferic (O3).
Actualmente, în Republica Moldova monitorizarea calității aerului este realizată de către Agenția de Mediu prin intermediul Laboratorului de referință de mediu. Investigațiile asupra calității aerului sunt efectuate prin prelevarea și analiza probelor de aer de la 6 posturi staționare de observații din municipiul Chișinău și 2 posturi din municipiul Bălţi. Potrivit Ministerului Mediului, cu Centrul hidrometeorologic din partea stângă a Nistrului se face lunar schimb de date primare de la 3 posturi staționare din municipiul Tiraspol, 4 posturi din municipiul Bender și 2 posturi din orașul Râbnița.
Operatorii care desfășoară activități industriale sau economice poluante sunt obligați să solicite și să obțină de la Agenția de Mediu o autorizație pentru emisia în atmosferă a poluanților de la surse fixe de poluare. Autorizaţia le oferă dreptul de a desfăşura, pentru o perioadă stabilită, genul de activitate indicat în aceasta, cu respectarea obligatorie a condiţiilor autorizației și limitelor emisiilor de poluanți stabilite.