fbpx

Natalia Gavrilița explică de ce nu avem stare de urgență în condiții de secetă

 Natalia Gavrilița explică de ce nu avem stare de urgență în condiții de secetă

Sursa foto: Facebook/ Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova

Susține Ecopresa, distribuie!

La ultima ședință a Executivului nu s-a declarat stare de urgență în legătură cu seceta din ultima perioadă. Șefa Guvernului, Natalia Gavrilița, susține că asemenea decizii se iau automat, conform Legii Apelor. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ediție specială” la Radio Moldova.

„Este un pic de confuzie în spațiul public. Este vorba despre declararea stării de urgență de secetă. Nu vorbim de stare de urgență în mediu sau în agricultură. Este o prevedere din Legea Apelor. Există diferite nivele de alertă — Cod Portocaliu, Galben, Roșu — la anumite surse de apă. Avem așa mecanisme prevăzute în Legea Apelor.

Acum ne bucurăm că am avut ploi și suntem într-o reevaluare a deciziei, pentru că ea nu a fost luată formal. Ea se aplică automat, conform Legii Apelor. La nivel de instituții, vom lua decizii pentru a facilita accesul agricultorilor la resursele de apă”, a declarat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a mai precizat că, la Comisia de Situații Excepționale de săptămâna aceasta, se va aproba un mecanism simplificat de a consuma resursele de apă într-un mod mai responsabil, care nu duce la secarea râurilor.

Ecopresa.md amintește că meteorologii au emis, pentru perioada 5-15 august, o avertizare de secetă hidrologică și îndeamnă agenții economici și populația să consume cât mai rațional resursele de apă.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Marina Tighinean