SPPN anunță monitorizarea ciufilor de pădure în locurile de iernare. Cum te poți implica și tu
Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) anunță demararea unui program prin care să numere locurile de iernare a ciufurilor de pădure. Potrivit membrilor SPPN, pe timp de vară aceste păsări cuibăresc în diverse habitate semi-deschise: margine de păduri, fâșii forestiere, pâlcuri de copaci sau arbori izolați din terenuri deschise, parcuri mari cu arbori maturi. În schimb, odată cu sosirea iernii, ciufii de pădure se mută în zonele mai protejate, ferite de vânt, ale localităților: parcuri, cimitire, pâlcuri de copaci (în special conifere), scuaruri și spații verzi.
Pentru a participa la acest program de numărare a ciufilor, nu e nevoie să aveți cunoștințe avansate despre păsările sălbatice sau să dețineți echipamente speciale. Iată cum puteți ajuta:
- Plimbați-vă prin diverse locuri din satul/orașul Dvs: atrageți atenție la pâlcurile de copaci situate în fața instituțiilor publice (primării, biserici, școli, etc.), sau în locuri liniștite, unde deranjul este scăzut.
- Uitați-vă cu atenție prin copacii din parcuri: ciufii preferă pâlcurile de tuia, sălcii, molizi sau brazi cu vegetație deasă, dar se pot instala și în mesteacăn, pomi fructiferi, sau alte specii de foioase;
- Uitați-vă pe jos la rădăcinile copacilor: ca și alte răpitoare de noapte, ciufii de pădure nu pot digera oasele rozătoarelor pe care le consumă. În schimb, acestea sunt regurgitate sub formă de cocoloașe de blană, numite „ingluvii”. Iarna puteți găsi pe sol multe ingluvii la poalele copacilor unde s-a format o colonie de iernare.
Datele acumulate din acest „recensământ” vor ajuta ornitologii să estimeze mărimea populației de ciuf de pădure de la noi din țară, care este de obicei o specie cu rată de detectabilitate redusă, adică greu de văzut în condiții obișnuite din cauza camuflării sale naturale.
Voluntarii care doresc să contribuie la această recensământ sunt rugați să trimită pe adresa de e-mail sppn.moldova@gmail.com un mesaj care să conțină următoarele informații:
- numărul ciufilor de pădure prezenți în locul de aglomerare;
- coordonatele exacte ale locului unde aceștia se află în perioada iernii (se pot fixa cu ajutorul Google Maps);
- caracterul locului (pâlc de copaci pe stradă, parc, scuar, curte de instituţie publică/, curte privată, curte biserică, cimitir);
- ora numărătorii (în zori, în timpul zilei, sau seara);
- informații despre factori de deranj (dacă există);
- alte comentarii adiționale.
În acest moment cunoaștem despre existența a 10 locații de iernare a ciufilor de pădure în Republica Moldova, și anume în localitățile Soroca, Leova, Cantemir, satul Văleni (r. Cahul), satul Șuri (r. Drochia), satul Sîngereii Noi (r. Sîngerei) și orașul Cimișlia. În acestă din urmă locație se află cea mai numeroasă colonie de iernare a ciufilor de pădure: între 100-200 de indivizi și-au „adjudecat” o întreagă stradă întreagă mărginită de conifere.