Serviciile publice de calitate și prietenoase mediului. Tema discutată la o întâlnire comunitară în orașul Ialoveni
Una dintre problemele de mediu ale orașului Ialoveni este gunoiștea din oraș, unde zilnic se duc tone de deșeuri adunate de la casele oamenilor. Deci cetățenii achită un tarif lunar de 15 lei per persoană, acesta nu permite întreprinderii să se dezvolte. Lipsa unui sistem de canalizare centralizat și a unei stații de epurare este o altă problemă discutată în cadrul unei întâlniri comunitare la Ialoveni.
Cetățeni, tineri și reprezentanți ai autorităților locale au discutat despre posibile soluții și perspective pentru a îmbunătăți starea mediului din orașul Ialoveni. Participanții la întâlnire au vorbit și despre necesitatea unei educații civice și ecologice a comunității, o posibilă soluție fiind organizarea activităților comunitare la școală, în cartier, la nivel de municipalitate.
„Primăria orașului Ialoveni depune eforturi enorme ca orașul să fie îngrijit, ca să nu avem gunoiști neautorizate. Deși chiar și asta din centrul orașului nu este autorizată printr-un certificat, ea este o problemă enormă pentru orașul Ialoveni, atât și de sănătate, cât și de mediu. Se caută soluții în rezolvarea problemei, însă credem noi, și suntem siguri, că problema urmează a fi clarificată la nivel național. Se depun eforturi pentru salubrizarea nemijlocită a teritoriului gunoiștii, au fost plantați în jur de 1000 de copaci, am avut două tentative de a înverzi zona, se lucrează cu oamenii care sunt în preajmă, dar oricum efectul negativ persistă. La insistența primarului Sergiu Armașu, poliția este în situație de alertă, pentru a identifica și sancționa persoanele care duc gunoiul la hotarele orașului”, afirmă viceprimarul orașului Ialoveni, Chilaru Radu.
Tariful pentru transportarea deșeurilor în orașul Ialoveni este de 15 lei per locuitor. O bună parte din tarif este repartizat pentru salarii, motorină și întreținerea mașinii. Sunt abonați la serviciile de transportare a deșeurilor 100% dintre locuitorii de la blocuri și circa 85% din sectorul privat.
„Plata e normală, 15 lei de persoană, asta e o sticlă de bere, însă oamenii preferă berea decât să facă parte la lucru obștesc și să plătească acel gunoi pe care îl produc. Fiind președinte de bloc, sunt și acolo persoane care nu achită, dar nu achită din motiv că foarte mulți sunt peste hotare și ei dau casa, apartamentul în chirie și deja pe chiriaș nu îl poți impune, nu ai ce-i face, el spune „eu achit chiria”, mărturisește un locatar al orașului Ialoveni, Grigore Bogoș.
Gunoiștile improvizate, refuzul achitării tarifelor pentru servicii publice nu sunt rezultatul lipsei de bani, sunt o reflecție a mentalității, a lipsei de înțelepciune și responsabilitate, iar soluția cea mai eficientă pentru rezolvarea problemei este introducerea unor amenzi usturătoare.
„În Uniunea Europeană, cei ce nu sortează deșeurile, primesc o amendă de 1800 euro și încă îi arată la TV, altă data nu mai faci. Dacă ar face și la noi așa, ar conștientiza populația. Am impresia că doar dacă îi bați la buzunar se iau măsuri”, e de părere o altă localnică, Ecaterina Andrieș.
Deșeurile colectate sunt transportate la o gunoiște neautorizată de la marginea orașului, formată dintr-o fostă carieră de piatră. Lunar, aici ajung circa 30.000 de metric cubi de gunoi.
Un alt subiect de discuții cu cetățenii a fost conectarea la apă și canalizare. „Ce ține de apă și canalizare, primăria a tras principala trasă, sunt puse stațiile de pompare, dar încă nu totul este pus în funcțiune”, spune una din participante la panelul de discuții, Jalbă Alexandra.
„Noi am tras rețeaua, dar pentru a pune în funcțiune rețeaua de apă, e nevoie de un regulator de tensiune la intrare în oraș, pe care-l va instala Apă-Canal Chișinău. Ca să fie separate două rețele, satul să fie alimentat cu o rețea și blocurile să fie alimentate cu apa din Chișinău. Ei au pus acest regulator cu două luni în urmă, dar din păcate era defect și acum noi stăm în așteptare”, menționează viceprimarul orașului Ialoveni, Chilaru Radu.
În prezent, stații de epurare pe teritoriul orașul Ialoveni nu sunt. O stație de epurare pentru capacitatea de 18.000 locuitori costă în jur de 24 milioane lei, iar primăria orașului spune că nu își permite așa cheltuieli.
„Să investim atât în sănătatea, cât și în viitorul nostru, asta e cea mai mare investiție”, e de părere voluntara Consiliul Local de Tineret Ialoveni, Felicia Zlotescu.
„Ne-am propus la Asociația Jurnaliștilor de Mediu să informăm oamenii despre serviciile publice prietenoase mediului, să le explicăm în ce constau tarifele, să-i convingem că achitând aceste tarife o să avem orașe, sate mai curate, o să trăim mai civilizat. Or, avea atitudine față de mediul înconjurător asta înseamnă un mod de viață civilizat și un respect față de sine” – a declarat Cătălina Molodoi, manager de proiect al Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic.
Asociația Jurnaliștilor de Mediu este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cu atitudine pentru un mediu sănătos” la nivel național.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociatia Presei Independente (API).
Ludmila Hițuc