Compensația „Ajutor la contor” va fi acordată pe card, nu în factură. Argumente „pro” și „contra”
Secția investigarea fraudelor contra mediului va fi lichidată. CSP și-a dat acordul pentru modificarea structurii Procuraturii Generale
Consiliul Superior al Procurorilor și-a dat acordul pentru efectuarea modificărilor în structura Procuraturii Generale, procuraturilor specializate și teritoriale. O hotărâre în acest sens a fost luată cu majoritatea voturilor în ședința din 10 februarie. Astfel, Secția investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice din cadrul Procuraturii va putea fi lichidată.
Precizăm că, potrivit procurorului interimar Dumitru Robu, care a inițiat demersul de modificare a structurii PG, competențele secției investigarea fraudelor contra mediului și a interesului public se suprapun cu competențele secției practicii urmării penale. Totodată, acesta a dat asigurări, în cadrul ședinței din 10 februarie, că modificările intentate nu vor fi în detrimentul protecției mediului.
„Rămâne o prioritate a procuraturii investigarea tuturor cazurilor ce se referă la protecția mediului”, a declarat Robu.
De asemenea, raportorul pe acest subiect, Angela Motuzoc a citat două demersuri venite din partea membrilor Asociației Procurorilor care fac parte din PCCOC și Procuratura Anticorupție în care, potrivit ei, a fost stipulat: „ cu referire la temerea că privind optimizarea propusă se va diminua rolul procuraturii în protejarea dreptului și interesului minorilor sau în domeniul protecției mediului, vă asigurăm că intervenția cea mai eficientă este garantată de prestația zilnică a fiecărui procuror de caz care comunică cu minorii, care cercetează astfel de cazuri, merge în instanță și le apără drepturile și interesele, identifică care este starea lucrurilor pentru protecția mediului, în special atunci când avem organe de control specializate, avem procurori care investighează în teren fraudele contra mediului, abordarea din birou fiind absolut ineficientă”, a citat Motuzoc.
Potrivit lui Robu, actuala structura organizatorica a instituției nu permite desfășurarea unei activități la maximă eficiență precum și contravine principiului distribuirii clare a muncii și folosirii optimale a resurselor umane.
Astfel, demersul procurorului general interimar a fost susținut de majoritatea membrilor CSP. Totuși, doi membri au avut opinii separate, acestea vor fi publicate ulterior pe site-ul Consiliului. Decizia CSP poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 de zile de la comunicarea sau notificarea acestora.
Precizăm că, în dimineața zilei de joi, 10 februarie, a fost făcută publică o declarație semnată de 20 de ONG-uri de mediu prin care semnatarii cer Procuraturii să nu elimine Secția investigarea fraudelor contra mediului din cadrul instituției. Potrivit ONG-urilor,
această acțiune va duce la un regres în investigarea infracțiunilor ecologice.
„Considerăm această propunere a procurorului general interimar ca fiind una inoportună și care va contribui la regresul investigării eficiente a infracțiunilor ecologice, contribuind astfel la o degradare a mediului prin nesancționarea făptuitorilor. Conștientizând faptul că infracțiunile ecologice sunt foarte complexe și dificil de contracarat, implicând cunoștințe speciale în domeniu, suntem fermi convinși de necesitatea secției investigarea fraudelor contra mediului și intereselor public”, se spune în declarația semnată de 20 de ONG-uri.